Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Hoe om te gaan met boosheid van zoon om scheiding? (6 jr.)

Ik ben een alleenstaande moeder met 2 kids van 6 jaar en 10 maanden. Het gaat mij om mijn oudste zoontje.

Hij heeft van de week een foto van zijn vader verscheurd. Hij ziet zijn vader niet zoveel die opnieuw is getrouwd. De nieuwe partner heeft ook een zoontje van 11 jaar. Ze komen uit Rusland.

Hij is ook boos dat wij niet meer bij elkaar wonen. Nu weet ik niet hoe ik moet reageren. Op hem kwaad worden? Hij praat ook niet veel uit zichzelf, dus ik krijg er niet veel uit bij hem. Help me.

Antwoord

Uw zoontje van zes jaar heeft de foto van zijn vader verscheurd. Hij laat hiermee duidelijk merken dat hij boos is op zijn vader. Die is weer opnieuw getrouwd, en neemt nog maar weinig contact op met hem.

In de steek gelaten

Uw zoon voelt zich in de steek gelaten door zijn vader. Hij mist hem. Voor een jongen van zes jaar is het onbegrijpelijk dat zijn vader het huis heeft verlaten, en nu weer met een nieuwe vrouw woont en met een 'nieuwe zoon'. Hij voelt zich hoogstwaarschijnlijk afgewezen door zijn vader en zal vragen hebben als: "Hoe kan het dat mijn vader liever woont met een nieuwe vrouw en haar zoon in plaats van bij (ons) mij?"

Boos om verlies

Uit uw vraag begrijp ik dat u gescheiden bent omdat u schrijft dat uw ex-man opnieuw is getrouwd. Echtscheiding is een beslissing van volwassenen, en niet van kinderen. Vandaar dat uw zoontje ook boos op u is. In zijn ogen is het ook uw schuld dat jullie uit elkaar zijn. En misschien verwijt hij u ook dat u niet beter uw best hebt gedaan om de scheiding te voorkomen. Voor uw zoon van zes jaar is het echt een verlies nu hij na de scheiding van zijn ouders, zijn vader zo weinig ziet.

Begrip tonen

Ook jongens van 6 jaar vinden het moeilijk om over gevoelens te praten. Zij laten door middel van lastig gedrag zien dat zij verdrietig, boos en ongelukkig zijn. Ik zou u dan ook adviseren om niet kwaad op uw zoontje te worden, maar om begrip te tonen voor zijn verdriet en boosheid op u en uw ex-man, zonder kwaad te spreken over uw ex-man.

Kinderen houden van allebei hun ouders, en zijn loyaal aan beiden. Dit maakt het voor uw zoontje extra moeilijk om met u te praten over zijn gevoelens ten aanzien van zijn vader. U kunt wel uw zoon helpen door voor hem te verwoorden hoe rot het voor hem moet zijn om zijn vader te missen, en dat u begrijpt dat hij soms verdrietig is en soms weer heel boos is, op u en dan weer op zijn vader.

Herstellen contact vader

Ik zou u ook adviseren om met uw ex-man te gaan praten over jullie zoon, en hem uit te leggen dat jullie zoon boos op hem is omdat hij hem erg mist. Veel mannen onderschatten de betekenis die zij als vader hebben voor hun kinderen. Ik hoop dat uw ex-man begrijpt dat hij niet door van u te scheiden ook als vanzelfsprekend scheidt van zijn zoon.

Hopenlijk kan er dan een gesprek met jullie drie├źn volgen - u, uw ex-man, en uw zoon - om over de scheiding te praten. In dit gesprek kan uw ex-man zijn zoon uitleggen dat hij onderschat heeft wat het betekent voor zijn zoon en hem om elkaar zo weinig te zien. Het zou heel goed voor uw zoon zijn als hij kon zeggen dat hij veel van zijn zoon houdt, hem mist, en hem ook graag vaker wil zien.

Het zal uw zoon goed doen wanneer hij begrip krijgt voor zijn gevoelens van zijn vader, maar ook van u. Dit betekent niet dat hij meteen niet meer boos is of verdrietig. Het feit blijft dat zijn vader niet meer bij hem woont, maar ergens anders waar ook nog een jongen van 11 jaar woont. Dit zal waarschijnlijk moeilijk blijven. Het is belangrijk dat zijn vader hier ook met hem over gaat praten. Hopenlijk accepteert de nieuwe vrouw van uw ex-man zijn zoontje!

Overleg huisarts

Wanneer uw ex-man geen behoefte heeft aan meer contact met zijn zoon, eigenlijk om weer het contact te herstellen, dan zal dit een groot verlies zijn voor uw zoon. Hij zal dan moeten gaan accepteren dat zijn vader niet geïnteresseerd in hem is. Voor de meeste kinderen, meisjes en jongens, is dit erg moeilijk om te verwerken. Ik hoop dat uw ex-man gaat begrijpen dat hij veel betekent voor zijn zoon.

Wanneer dit niet zal gaan gebeuren, raad ik u aan om met uw huisarts te gaan overleggen of uw zoon extra hulp nodig heeft om de situatie te gaan accepteren.