8 juni 2006 door Merit Tabbers

Hoe ontstaan gerstekorrels en wat doe je eraan?

Mijn dochter van bijna 10 heeft sinds enkele maanden gerstekorrels (milia) op haar kin. Het worden er steeds meer, nu al ruim 20.

Hoe ontstaan ze, verdwijnen ze spontaan en hoe kan ik ze voorkomen?

Ze heeft van nature een nogal droge huid en schilferige wangen. Ze wil ze niet weg laten halen door een schoonheidsspecialiste, omdat ze bang is dat dat zeer doet.

Antwoord

Milia zijn puistjes waar huid overheen is gegroeid. Andere benamingen hiervoor zijn: 'sub-epidermale keratine-kysten' of – inderdaad – gerstekorrels. Ze ontstaan voornamelijk uit talgklieren en komen voor op elke leeftijd. Bij pasgeborenen komen ze zelfs vaak voor en dan verdwijnen ze ook weer spontaan.

Ze zijn wit-geel van kleur en zelden groter dan 1-2 mm in doorsnede. Ze zitten vooral in het gezicht. Jonge vrouwen ontwikkelen ze soms nadat ze een tijd veel in de zon hebben gelegen. Maar ze kunnen ook ontstaan na een beschadiging van de huid, bijvoorbeeld bij een (genezende) brandwond.

Meestal is er echter geen duidelijke oorzaak. Dat betekent dus dat je ze ook niet kunt voorkomen.

Uw dochter is inmiddels op een leeftijd dat haar gerstekorrels niet meer vanzelf weg zullen gaan. De beste oplossing is dan toch om naar de schoonheidsspecialiste te gaan. Maar ja, ik begrijp dat ze daar bang voor is. En natuurlijk is het ook niet gevoelloos als ze worden verwijderd.

Vindt ze het zelf eigenlijk vervelend dat ze ze heeft? Bespreek het maar met haar, dan kan ze zelf bepalen wat ze ermee wil.

Lees ook: