Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

13 februari 2004 door Lissy de Ridder

Hoe start je met een vegetarische opvoeding? (8 mnd)

Mijn partner en ik willen ons dochtertje van 8 maanden graag vegetarisch opvoeden. Wij eten geen vlees- en visproducten, maar wel eieren en zuivelproducten.

Vanwege een groeiachterstand in de baarmoeder en een te vroege geboorte is ons dochtertje wat later begonnen met het eten van vast voedsel. Ze is dus nog een echte beginner en kan dingen als eieren, koemelk of sojaproducten nog niet verwerken.

Hoe zorgen we ervoor dat zij toch alle voedingsstoffen binnenkrijgt die zij nodig heeft?

Antwoord

U wilt uw dochter vegetarisch opvoeden en vraagt zich af hoe ze alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt, zeker nu ze nog niet alle vleesvervangers aankan. Dit is een belangrijke vraag, die echter te veel-omvattend is om in kort bestek te kunnen beantwoorden. Ik zal u daarom doorverwijzen.

Het is zeker mogelijk een kind vegetarisch op te voeden, maar extra aandacht voor een gevarieerde, volledige voeding is dan noodzakelijk. Groeien vraagt namelijk om veel goede ingrediënten. Met name de inname van voldoende ijzer is lastig. Plantaardig ijzer wordt namelijk veel slechter opgenomen dan ijzer in vlees.

Ik adviseer u daarom om contact op te nemen met een diëtist(e). Deze kan in overleg met u een gevarieerd, volledig dieet samenstellen.