Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

2 november 2007 door Nanny Gortzak

Hoe start je met vaste voeding? (6 mnd)

Ik heb mijn zoon van 6½ maand oud altijd volledige borstvoeding gegeven. Sinds twee weken (vanaf 6 maanden dus) krijgt hij ook vaste hapjes. Fruit, groente, aardappel, rijst, pasta, hij vindt het allemaal best. Het gaat hem goed.

Ik heb al twee keer een borstvoeding (die van 18.00 uur) vervangen door een vaste hap (ongeveer 100-140 gram). Ik kolf dan wel een voeding af. Daarna kon ik hem gewoon op bed leggen en heb ik hem om 22.00 uur de laatste borstvoeding gegeven.

Het consultatiebureau vond dat ik wel erg snel begonnen ben met het vervangen van een borstvoeding, en ook in mijn omgeving merk ik dat andere moeders dat niet zo snel gedaan hebben.

Mijn vraag: hoe snel kun je overgaan op het vervangen van een borstvoeding door een vaste hap? En moet het dan meteen 200 gram zijn, of is 100 gram in het begin dan ook goed? Hij krijgt er tenslotte nog altijd vier borstvoedingen bij.

Antwoord

U wilt weten hoe snel een borstvoeding door een vast hap kan worden vervangen. Eigenlijk is daar geen vaste regel voor; het beste is om gewoon goed naar je baby te kijken. En aangezien uw zoon tevreden is over de huidige gang van zaken, hoeft u zich niets aan te trekken van de kritiek van het CB of uw omgeving.

Wel belangrijk is dat je een specifieke voeding niet van het ene op het andere moment geheel vervangt. Je kunt het beter geleidelijk opbouwen. Hieronder zal ik uitleggen hoe dat werkt.

De introductie van vast voedsel

Een baby is toe aan vast voedsel als hij de volgende vaardigheden beheerst:

  • als hij goed rechtop kan zitten, eventueel met steun;
  • als hij zelf iets met zijn hand in zijn mond kan stoppen;
  • als hij weet hoe een hapje in de mond naar achteren kan worden verplaatst en doorgeslikt kan worden.

Rond de leeftijd van 6 maanden zijn veel baby's daar al toe in staat. Overigens is het laatste punt (weten hoe je vast voedsel moet doorslikken) natuurlijk het belangrijkst.

Een paar lepeltjes

Om langzaamaan te wennen, en om goed zicht te houden op eventuele bijwerkingen (denk aan allergieën) wordt altijd aangeraden om te beginnen met een paar lepeltjes. Zo kun je elke week iets nieuws introduceren. Als er een paar voedingsmiddelen goed vallen, dan kun je de hoeveelheid heel voorzichtig gaan ophogen. Ook kun je dan combinaties van eerder gegeten hapjes gaan geven.

Op de leeftijd van 6 maanden kan dat prima door wat groenten van je eigen bord met een vork te prakken, eventueel wat smeuïger gemaakt met een paar theelepeltjes gekolfde melk.

Geleidelijk

In het begin kun je deze hapjes ná een borstvoeding geven. Dan komt de baby niets te kort. Wanneer de hoeveelheid vast voedsel gaat toenemen, kun je bijvoorbeeld een 'sandwich' van borstvoeding, vaste hap en weer wat borstvoeding (als toetje) geven.

De hoeveelheid borstvoeding rond etenstijd zal dan geleidelijk minderen, wat verstoppingen in de borst en stuwing voorkomt. Daarnaast voorkom je op die manier dat door het plotseling weglaten van een voeding de hoeveelheden van de overige voedingen ook snel gaat teruglopen.

Hoe geleidelijker de overgang naar vast voedsel, hoe makkelijker het is om lang door te blijven voeden. Blijf echter wel goed naar de baby kijken. Wanneer die duidelijk aangeeft meer te willen eten, kan de hoeveelheid vast voedsel opgehoogd worden.

Er zijn baby's die rond etenstijd de aangeboden borst niet meer willen. Dat is het moment waarop een vast hap de borstvoeding heeft vervangen. Vaak gaat een toetje in de vorm van drinken aan de borst er nog wel graag in.

Harde plekken

Als u niet van plan bent om nog lang te blijven voeden, kunt u net zo snel overstappen op vaste voeding als uw dat borsten aankunnen. Let daarbij goed op of er geen harde plekken ontstaan wanneer een voeding overgeslagen wordt. Wanneer dat gebeurt, dan gaat het te hard en is het beter om toch nog kort aan te leggen voor de vaste maaltijd.

Als u rond de vaste hap ook nog moedermelk blijft geven, dan hoeft u niet gauw bezorgd te zijn dat uw baby voedingsstoffen te kort komt. Moedermelk blijft altijd een goede aanvulling op het dagelijkse menu.