Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

6 april 2007 door Nanny Gortzak

Hoe vaak drinkt een baby? En hoeveel kolft een moeder? (15 wkn)

Mijn dochter is nu 15 weken, en woog 2 weken geleden 8020 gram. Ze wil om de 2 uur drinken. Ik vind dat erg vaak. Hoe vaak is normaal voor deze leeftijd om te drinken?

En dan nog een vraag. Ze groeit goed, maar als ik kolf, komt er maar 95cc uit een borst. Is dit veel of weinig?

Antwoord

De vragen die u stelde, krijg ik vaak. Vooral wanneer er een paar weken verstreken zijn na de bevalling, willen veel moeders weten of het normaal is dat hun baby x keer drinkt op een dag, of om de x uur wil drinken. Veel moeders verwachten dat een baby elke 3 of 4 uur wil drinken. Sommige baby's doen dat inderdaad, maar sommige niet (zoals die van u).

De vraag hoeveel je zou moeten kolven per kolf-sessie, is eveneens heel gebruikelijk. En ook daarvoor geldt dat dit verschilt van persoon tot persoon.

Hoe vaak drinkt een baby?

Hoe vaak een baby drinkt, hangt af van meerdere factoren. Het kan afhangen van de baby én van de moeder:

  • sommige baby's hebben een voorkeur voor regelmatig wat kleinere hoeveelheden, terwijl andere baby's juist wat minder vaak een grotere maaltijd willen hebben. Dat verschilt dus sterk van kind tot kind;
  • sommige vrouwen hebben een grote opslag-capaciteit in hun borsten, terwijl andere moeders juist wat minder melk kunnen bewaren. Moeders met een geringe opslagcapaciteit moeten dus misschien wat vaker voeden. (Bedenk echter dat de meeste melk gemaakt wordt tijdens het voeden);

In het algemeen geldt dat een gezonde, op tijd geboren baby die op vraag wordt gevoed (en onbeperkt toegang heeft tot de borst), zelf zal laten merken wanneer hij behoefte heeft aan voeding. Ook zal zo'n baby zelf aangeven wanneer hij genoeg heeft gedronken. Op deze manier regelen baby's zelf hun melk-inname. Een baby die elke 2 uur wil drinken, zoals uw dochter, is in ieder geval heel normaal.

Let op: bij poedermelk kijk je naar het gewicht van de baby, om te bepalen hoe veel en hoe vaak er gedronken mag worden. Bij een borstgevoede baby is dat niet het geval, met name wanneer er op vraag wordt gevoed. Dan kun je volstaan met voldoen aan de vraag, wat altijd goed is.

Hoeveel kolf je normaal?

U wilde weten of de hoeveelheid die u uit één borst kolft, veel of weinig is. Ook die vraag is moeilijk te beantwoorden. Het hangt er onder andere vanaf hoe lang het geleden is dat er aan die borst gedronken is.

Ook kan het afhangen van de kolf en de manier van kolven (een of twee borsten tegelijk).

In ieder geval kan wél met zekerheid gezegd worden dat de hoeveelheid die een vrouw kan kolven, niets zegt over de hoeveelheid melk die zij kan produceren. Kolven is een proces dat geleerd moet worden, en kolf-apparaten zijn afgestemd op de gemiddelde vrouw. Wisselen van kolf kan soms een totaal ander resultaat geven (beter, maar ook slechter).

Even voeden tussendoor

Een baby die goed drinkt aan de borst, is meestal in staat om meer melk uit de borst te halen dan een kolf. Uw dochter groeit goed, dus kunt u aannemen dat de hoeveelheid melk die u produceert, ook goed is.

Dat ze die hoeveelheid melk binnenkrijgt door elke 2 uur te willen drinken, is helemaal niet erg. Veelal leren moeders met frequent drinkende baby's hier flexibel mee om te gaan, en worden de betrekkelijk korte voedingen iets wat even tussendoor gedaan kan worden.