Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

23 november 2007 door Nanny Gortzak

Hoe verloopt de laatste fase van afbouwen?

Na vier weken borstvoeding gegeven te hebben (met één borst, vanwege een verleden met borstkanker), kreeg ik een behoorlijke borstontsteking en ben ik gestopt met de borstvoeding.

Ik ben toen aan het afbouwen geslagen met kolven. Dat is redelijk snel en geleidelijk gegaan. Ik zit nu op één afkolf-moment per dag.

De vraag is: hoe lang moet ik nog doorgaan met één keer kolven per dag? Ik heb geen harde of pijnlijke plekken in mijn borst en ik heb niet het gevoel dat ik móet kolven. Er staat geen spanning meer op, zal ik maar zeggen.

Ik kan natuurlijk iedere dag wel gaan kolven, maar wanneer moet ik hiermee stoppen?

Antwoord

U vertelde dat er geen spanning op de borst staat. Maar vanwege uw borstontstekings-verleden is het wel belangrijk dat u de laatste voeding langzaam afbouwt.

Doordat de andere voedingen al zijn afgebouwd, zal de hoeveelheid en de snelheid van de melkproductie al behoorlijk laag zijn. U kunt de laatste voeding nu op twee manieren afbouwen:

  • Mogelijkheid 1 is dat u met steeds langere tussenpozen gaat kolven. Bijvoorbeeld: eerst eens per 24 uur, dan na 28 uur, vervolgens na 32 uur, enzovoorts.
  • Mogelijkheid 2 is dat u – eventueel in combinatie met mogelijkheid 1 – elke kolfbeurt wat korter gaat kolven. Er zal dan wel wat melk achterblijven, maar dit zal weer opgenomen worden door het lichaam.

Als u merkt dat u het kolven gaat overslaan of vergeten, is de melkproductie waarschijnlijk al zo laag dat u niet meer hoeft te kolven. Mocht u dan toch nog ineens voelen dat u harde plekken krijgt, of spanning in de borst, dan kunt u deze spanning er eenmalig afkolven.