Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 november 2002 door Nanny Gortzak

Hoe verloopt de menstruatie-cyclus tijdens en na de borstvoeding?

Deze week twee vragen over hetzelfde onderwerp: de menstruatie-cyclus tijdens en na de borstvoedingsperiode.

Vraag 1: beetje zwanger?

Mijn dochter is nu bijna 11 maanden. Na ruim 8 maanden borstvoeding ben ik in een week tijd heel veel gaan minderen en daarna werd ik ongesteld.

Nu zijn we ruim 2 maanden verder. Mijn dochter is inmiddels 2 weken helemaal van de borst. Ik ben echter nog steeds niet voor de tweede keer ongesteld geworden.

Vorige week had ik een klein beetje bloed in de afscheiding, wat leek op een innesteling, maar een zwangerschapstest wees uit dat ik niet zwanger ben.

Mijn vraag: hoelang kan het duren voor ik weer ongesteld wordt en is dat normaal?

Stefanie Langelaar, Rotterdam

Vraag 2: één maal ongesteld en daarna niet meer?

Mijn dochter is nu 12 weken oud en de borstvoeding gaat prima. Toen ze 7 weken was, ben ik weer voor het eerst ongesteld geworden. Nu ben ik het nog niet.

Kan het zo zijn dat je onregelmatiger ongesteld bent doordat je borstvoeding geeft? Vóór de zwangerschap was ik het altijd om de 26 dagen.

Antwoord

In de meeste gevallen zal een vrouw die volledige borstvoeding geeft, tot een aantal maanden na de bevalling niet ongesteld worden. Tijdens deze periode ligt de menstruatie-cyclus stil: er komt geen ovulatie (eisprong) en er kan – dus – geen zwangerschap optreden.

Hoe komt dat? Het vele zuigen aan de borst onderdrukt de hormonen die voor een eisprong en menstruatie zorgen.

Individuele verschillen

Het uitblijven van de eisprong en de menstruatie kan makkelijk een maand of zes duren, maar de individuele verschillen zijn groot:

  • Veel vrouwen zullen merken dat de cyclus weer terugkeert zodra er bijvoeding wordt gegeven en er langere tijd tussen de borstvoedingen ligt. Het starten van bijvoeding rond 6 maanden kan er dus voor zorgen dat een vrouw weer ongesteld wordt.
  • Sommige vrouwen zullen – ook bij veel aanleggen – al weer snel na de bevalling regelmatig ongesteld worden.
  • Sommige vrouwen zullen heel lang niet ongesteld worden. Het terugkeren van de menstruatie kan zelfs duren tot de borstvoeding volledig gestopt is.
  • Ook kan het voorkomen dat er af en toe een menstruatie optreedt. Misschien valt de tweede vraagstelster in deze categorie.

Vruchtbaarheid

De eerste vraagstelster is na ongeveer 8 maanden ongesteld geworden, toen zij het aantal voedingen snel ging minderen. Dat betekent dat zij in principe weer vruchtbaar is.

Toch kan het nog een tijdje duren, soms enkele maanden, voor alle hormonen weer in de juiste balans zijn om regelmatig een eisprong en – bij uitblijven van een zwangerschap – een menstruatie op te wekken. De cyclus kan dan langer zijn dan je gewend was van de periode vóór de zwangerschap.

Kleine bloeding

Als een baby ineens weer meer gaat drinken, kan een ongesteldheid ook ineens weer langer uitblijven. Maar: elke bloeding, hoe klein ook, geeft aan dat de vruchtbaarheid terugkeert.

De kleine bloeding waar de eerste vraagstelster over schrijft, kan in verband staan met een eisprong. Ook kan het wijzen op een innesteling van een bevrucht eicel. Maar zelfs een menstruatie is niet uitgesloten.

Zwangerschaps-test

Let op: een zwangerschaps-test kan soms negatief zijn, terwijl er tóch sprake is van een zwangerschap. De zwangerschap is dan zo pril, dat er nog niet voldoende zwangerschapshormonen aangemaakt worden om een positieve test te geven.

Als een zwangerschap wordt vermoed, kan een tweede test – bijvoorbeeld een week later – wél een positief resultaat opleveren.

Omdat de hormonen die een rol spelen bij borstvoeding heel andere hormonen zijn dan de zwangerschapshormonen, heeft het geven van borstvoeding géén invloed op de zwangerschaps-test.

Wel kan het zijn dat de cyclus onregelmatiger is dan voorheen (door de borstvoeding), waardoor niet precies duidelijk is wanneer de eisprong plaatsvindt. Het moment waarop al getest kan worden, is dan ook onduidelijk.