23 februari 2007 door Frea Kruisinga

Hoe verloopt de ontwikkeling van een te vroeg geboren kind? (8 wkn)

Onze kleine jongen is met 34 weken geboren. Hij heeft een tijdje in het ziekenhuis gelegen wegens zijn vroeggeboorte, maar verder is hij prima gezond. Hij is nu 8 weken oud.

Als kersverse ouders houden we zijn ontwikkeling nauwkeurig in de gaten. Hij tilt zijn hoofdje al op, volgt objecten, etc. We doen dat aan de hand van boeken als "Oei ik groei", etc.

Volgens de informatie die we nu hebben, zou hij nu al zijn handen moeten ontdekken. Maar zo ver is hij dus nog niet.

Wat we ons afvragen, is of we nu zijn daadwerkelijke geboortedatum moeten aanhouden of zijn uitgerekende datum na 40 weken zwangerschap (dan is hij nu dus 8 weken min 5 weken = 3 weken). En wanneer laat hij die 5 weken achterstand achter zich (ook qua gewicht)?

Antwoord

Zowel voor de ontwikkeling als voor de toename van het gewicht mag je uitgaan van de uitgerekende datum. Uw kind van 8 weken, dat een aantal weken te vroeg geboren is, is in veel opzichten dus jonger dan andere kinderen van 8 weken die wél op tijd zijn geboren.

De meest kinderen die te vroeg zijn geboren, en dus een lager gewicht hebben, zullen in het eerste levensjaar een inhaalgroei vertonen. Aan het eind van het eerste levensjaar zullen er dan geen verschillen meer zijn met kinderen die wel op tijd zijn geboren, noch qua gewicht, noch qua ontwikkeling.

Bedenk echter wel dat (alle) kinderen sterk kunnen verschillen in hun ontwikkeling, dus ook kinderen die op tijd geboren zijn. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die al los lopen bij 10 maanden, terwijl er ook kinderen zijn die pas gaan lopen bij 18 maanden. In beide gevallen valt de ontwikkeling nog binnen de normale grenzen.

Als u verder nog vragen heeft over de ontwikkeling van uw zoontje, dan kunt u die altijd stellen bij het consultatiebureau waar u sowieso regelmatig zult komen.