7 december 2000 door Sanderijn van der Doef

Hoe verloopt de ontwikkeling van jongens eigenlijk? (puberteit)

Ik heb een zoon van 15, bijna 16. Hij is erg klein voor zijn leeftijd. Ook kwa ontwikkeling. Hij heeft nog niet de baard in de keel. Schaamhaar kreeg hij ergens op zijn 14e ongeveer. En aan het eind van zijn 14e kreeg hij zijn eerste orgasme. Hij is daarna vaker klaargekomen. Hij is niet veel gegroeid. Wel scheert hij af en toe zijn donssnorretje weg.

Nu, een jaar na zijn eerste orgasme, vraag ik me af hoe vaak hij een orgasme heeft. En hoe dat zit bij andere jongens van zijn leeftijd. Hij heeft nog geen seks met meisjes. Kan het zijn dat hij alleen natte dromen heeft? Of masturbeert hij? Wat is normaal? Ik durf het hem niet te vragen. Alvast bedankt.

Antwoord

Jongens beginnen ongeveer twee jaar later met de puberteit dan meisjes. De eerste lichamelijke veranderingen die het begin van de puberteit aankondigen, zijn bij jongens de groei van de penis en ballen, en vrij snel daarna het groeien van schaamhaar en okselhaar. Meestal begint dit bij jongens rond het 12de jaar. Dus aan het eind van de basisschool.

Ongeveer een jaar later, rond het 13de jaar, begint de groeispurt en gaat de stem breken.

En nog een jaar later, rond het 14de jaar, krijgt een jongen zijn eerste zaadlozing.

Variatie

De volgorde zoals die hier staat aangegeven, hoeft niet bij elke jongen hetzelfde te zijn. In het geval van uw zoon heeft hij blijkbaar eerder de eerste zaadlozing dan de baard in de keel. Maar het feit dat hij een zaadlozing heeft gehad en volgens u ook wat schaamhaar heeft, betekent dat zijn lichamelijke puberteit in ieder geval is begonnen. De groeispurt kan dan nog komen. Voor zover ik kan zien aan uw beschrijving lijkt hij niet erg achter te lopen in zijn ontwikkeling.

Masturberen

Uit onderzoek blijkt dat op 16-jarige leeftijd bijna 80% van de jongens masturbeert. Variƫrend van "wel eens" tot regelmatig. Ook kunnen ze natuurlijk een zaadlozing krijgen in een natte droom. Hoe vaak dat voorkomt is moeilijk te onderzoeken, omdat ze het soms niet eens merken.

Wel blijkt dat jongens die vaker masturberen minder vaak een natte droom hebben (en andersom).

Privacy

U zegt er niet naar te durven vragen bij uw zoon, of hij wel eens masturbeert. Dat is begrijpelijk en ook niet nodig. Hoe open uw relatie ook is geweest met uw zoon - op een gegeven moment in de puberteit hebben veel kinderen geen behoefte meer om daar met hun ouders over te praten. Die privacy moet u uw kind dan ook maar gunnen.