1 januari 2000 door Sanderijn van der Doef

Hoe vertel je het een kind van 3?

Onze dochter van drie jaar vraagt herhaaldelijk hoe wij haar gemaakt hebben. We hebben hier geen pasklaar antwoord op. Kunt U ons ermee helpen?

Antwoord

Ook aan een kind van 3 dat vraagt hoe het gemaakt is, kun je in principe een eerlijk en correct antwoord geven. Het punt is alleen dat een driejarige nog veel minder zal begrijpen van het moeilijke verhaal over de voortplanting dan een ouder kind.

Echt begrip komt pas bij 14

Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat kinderen pas rond hun veertiende echt goed begrijpen wat er nu eigenlijk gebeurt bij de voortplanting. Als ze jonger zijn, kun je ze het verhaal wel vertellen (in begrijpelijke woorden) maar kinderen zullen alleen dat oppikken wat ze op hun leeftijd begrijpen. Daarom zou ik tegen een kind van drie volstaan met de uitleg dat een baby wordt gemaakt als een vader en moeder gaan vrijen. Dan komt er een zaadje (uit de piemel van de vader) in de buik van de moeder. En in de buik van de moeder groeit dan een baby.

Geen ooievaar of boerenkool

Zelfs dit verhaal zal best moeilijk te begrijpen zijn, maar is in ieder geval redelijk correct. Ik zou zeker geen verhaal over de ooievaar of de boerenkool vertellen, omdat dat voor driejarigen een 'gezelliger' verhaal zou zijn. Een kind van drie dat zo'n vraag stelt (hoe ben ik gemaakt?), houdt zich er blijkbaar mee bezig. Het heeft dan ook recht op een goed antwoord. Daar is het nooit te jong voor.

Samen lezen

Ook op deze leeftijd helpt het om samen met je kind een boek te lezen over dit onderwerp. Daar zijn hele leuke voorbeelden van. En het helpt de ouders om met hun kind over dit onderwerp te praten.