Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

20 juni 2008 door Frea Kruisinga

Hoe verwijder je het slijm bij luchtweginfecties? (5 mnd)

Mijn zoontje is nu bijna 5 maanden oud (wel 5 weken te vroeg geboren) en heeft nu voor de vierde maal een luchtweginfectie. Het begint iedere keer met erge hoestbuien, waarbij hij dreigt te stikken omdat hij het slijm niet weggehoest krijgt. Daarbij geeft hij melk terug en heeft hij de eerste twee dagen verhoging of matige koorts. Het hoesten duurt meestal 17 dagen. Zijn neusje is niet verstopt.

Kunt u me vertellen wat er mogelijk aan de hand is en hoe ik hem kan helpen het slijm weg te krijgen? Neussprays helpen hem niet.

Antwoord

Uw nog jonge zoontje heeft met vier luchtweginfecties al flink wat doorgemaakt. Blijkbaar reageert hij heftig – met veel slijm – op dit soort infecties, die meestal viraal zijn. En zeker als hij naar een crèche gaat, komt hij natuurlijk vaak in aanraking met dit soort virussen.

Het kan zijn dat er sprake is van zogenaamde 'bronchiale hyperreactiviteit'. De luchtwegen reageren dan erg gevoelig op allerlei prikkels, zoals virussen (maar bijvoorbeeld ook op roken). Hierbij ontstaat een ontsteking van de luchtwegen, met slijm en vernauwing. Jonge kinderen bronchiale hyperreactiviteit zitten vaak erg vol, hebben een volle hoest, en hebben een hoorbare, soms piepende ademhaling.

Ik raad u aan om uw huisarts te vragen of er bij uw zoontje sprake kan zijn van bronchiale hyperreactiviteit. Soms is het nodig om dit te behandelen met pufjes die de luchtwegen verwijden of de ontstekingsreactie onderdrukken. Bij een luchtweginfectie met stikbuien moet u uw zoontje altijd laten nakijken door de huisarts!

Kortom: ga niet zelf dokteren om het slijm weg te krijgen, maar bespreek het probleem met uw huisarts.

Lees ook: