Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

18 juni 2010 door Nanny Gortzak

Hoe voed ik mijn baby met twee kleine kinderen erbij?

Mijn dochtertje is nu 3 weken oud en krijgt borstvoeding. Tot nu toe voedde ik op verzoek, aangezien dit mijn inziens het beste werkt. Ik heb echter nog twee andere kindjes rondlopen, van 2 en 3 jaar oud, en mijn baby komt soms om de 1½ à 2 uur.

De borstvoeding is zo bijna te tijdrovend want ik ben gewoon ontzettend druk. Bovendien is mijn zoontje van 2 jaar ook nog eens ontzettend jaloers. Hij duikt vaak bovenop de baby tijdens het voeden en de baby drinkt hierdoor ook onrustig.

Sinds 2 dagen probeer ik de tijd tussen de voedingen iets te rekken met bijvoorbeeld een half uurtje door een fopspeen of mijn pink te geven.

Mijn vraag: is dat rekken, en niet meer op verzoek voeden, eigenlijk wel goed voor de baby? Ik heb het idee dat ik haar honger laat lijden, want zij geeft dus eigenlijk aan dat het voedingstijd is en ik als moeder geef er dan geen gehoor aan...

Antwoord

U wilt dus de tijd tussen de voedingen wat rekken, maar u vraagt zich af of dat kwaad kan voor de baby. Die vraag is niet simpel te beantwoorden, omdat het afhangt van meerdere factoren.

Om te beginnen de ideale situatie. Dat is: voeden op verzoek van de baby (vooropgesteld dat die regelmatig zelf om een voeding vraagt). Als de baby zich goed ontwikkelt en goed groeit, dan is dat een teken dat de baby voldoende voeding binnenkrijgt en dit zelf kan regelen.

Tijd rekken

Dan de situatie waarin je gaat afwijken van voeden op verzoek. Daarvoor is het belangrijk om je te realiseren dat de frequentie waarmee een baby om voeding vraagt, vooral afhangt van twee dingen: de hoeveelheid melk die de baby per voeding wil drinken, en de opslagcapaciteit van de borsten. Dus: wanneer de tijd tussen de voedingen gerekt wordt, moet hij meer gaan drinken per voeding. Zowel de borsten als de baby moeten dat aankunnen.

Als de baby niet méér gaat drinken per voeding, dan is de kans groot dat hij te weinig drinkt (en dus minder goed zal groeien, etc.) Compenseert de baby wel door meer te drinken per voeding, dan zal de totale dagelijkse inname van melk voldoende zijn.

Onrust

Maar zoals gezegd: wanneer de borsten een kleinere capaciteit hebben dan de hoeveelheid die de baby moet drinken om voldoende binnen te krijgen, kan het zijn dat de baby te kort komt en niet goed meer groeit.

Als een moeder dan niet ingaat op de vraag van de baby, kan de melkproductie uiteindelijk niet afdoende blijken, zeker als er door het uitstellen groeispurts en regeldagen gemist worden.

U vertelde dat uw dochter duidelijk laat merken dat het tijd is voor een voeding. Het lijkt mij dat als uw dochter daardoor onrustig wordt, het voordeel van het uitstellen van de voeding uiteindelijk niet veel extra rust voor u oplevert...

Andere aanpak

Een andere aanpak is om te proberen wat meer lijn te krijgen in de voedingen en de aandacht die de andere kinderen nodig hebben. Het kan helpen om bijvoorbeeld positief gedrag tijdens voedingen te prijzen, en eventueel te belonen met een stickersysteem.

Soms zijn kinderen voldoende afgeleid wanneer ze mogen helpen, bijvoorbeeld met luiers pakken, spuugdoekje aanreiken, eten of drinken voor mama pakken, etc. Wat dat laatste betreft: eten en drinken voor uzelf moet natuurlijk wel beschikbaar zijn in kindvriendelijke vorm en verpakking, anders moet u alleen maar meer opruim- en schoonmaakwerk verrichten. Het (laten) openen van een pak melk lijkt me bijvoorbeeld minder geschikt.

Trucs van doorgewinterde moeders

Andere trucs van doorgewinterde moeders zijn:

  • voeden in de draagdoek. Dat gaat vrijwel ongemerkt en kan zonodig de hele dag door;
  • voeden terwijl de andere kinderen in bad zitten. Doe de klep van de wc omlaag en ga naast het bad zitten, of neem een camping-stoel mee de badkamer in;
  • voeden en voorlezen tegelijk, of voeden en een spelletje doen;
  • voeden tijdens een tussendoortje;
  • voeden tijdens het slaapje van de andere kinderen;
  • naar de speeltuin gaan, en voeden terwijl de kinderen spelen;
  • een speciale speelmand instellen voor voedingstijd, waaruit de kinderen mogen kiezen;
  • een speciale knutsel- en verfdoos instellen, die alleen tijdens het voeden gebruikt wordt.

Uitleggen en kraamvisite inschakelen

Wat ik in ieder geval ook zou doen, is aan de oudere kinderen uitleggen dat de nieuwe baby alleen maar bij u kan drinken en niets anders kan eten en drinken. De baby is nog erg nieuw en iedereen moet nog wennen. De baby neemt nog flink de tijd per voeding: dat neemt ook veel tijd een aandacht in per dag en daar moeten zij – de oudere kinderen – ook aanwennen.

En tenslotte: maak nuttig gebruik van eventuele kraamvisite als u die nog krijgt. Vraag het bezoek rond voedingstijd of ze wat aandacht willen geven aan de andere kinderen, bijvoorbeeld door een wandelingetje met ze te maken of een spelletje met ze te doen, zodat u in rust de baby kunt voeden.

Uiteindelijk zal het probleem zich trouwens vanzelf oplossen, naarmate alle gezinsleden meer en meer gewend raken aan de nieuwe baby, en het feit dat die gevoed moet worden.

Veel succes gewenst!