Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 oktober 2008 door Nanny Gortzak

Hoe voed ik mijn kind als ik uit eten ga? (11 wkn)

Mijn dochtertje is 11 weken oud en krijgt nog steeds volledige borstvoeding. Nu ga ik aanstaande vrijdag zonder haar uit eten en ik heb geen afgekolfde melk in voorraad. Hoe los ik dat op?

De voeding van 18.30 geeft mijn man met een fles en deze kolf ik voor 18.00 uur af. Maar hoe moet ik dit doen met de voeding van 22.30? Ook dan krijgt ze de fles maar afkolven in een restaurant zie ik eigenlijk niet zitten. Kan ik deze voeding om 24.00 uur afkolven als ik thuis kom?

Antwoord

Afhankelijk van de situatie kunt u voor verschillende oplossingen kiezen. Ik noem er vier.

Kolfsessie uitstellen

De eerste mogelijkheid is inderdaad dat u de eerste voeding kolft voordat u weggaat, en dat u voor de tweede voeding de gok neemt om rond middernacht te kolven als u thuiskomt. Maar omdat de tijd tussen de twee kolfsessies dan wel wat lang is (namelijk 6 uur), kan het zijn dat uw borsten erg vol, hard en pijnlijk gaan aanvoelen.

Bovendien bestaat de kans dat u tijdens het eten melk gaat lekken, wat niet prettig is, én dat u het risico op een verstopt melkkanaal of zelfs een borstontsteking vergroot. Sommige vrouwen zijn daar erg gevoelig voor, en één keer een voeding of kolfbeurt uitstellen kan dan al voldoende zijn voor een hoop problemen.

Als u kiest voor deze oplossing, neem dan op zijn minst toch een handkolf mee, zodat u in geval van nood in ieder geval even de ergste druk van uw borsten kunt kolven voor u naar huis komt. Daarmee voorkomt u problemen.

Zelf voeden

Een tweede mogelijkheid is om uw man en dochter in de buurt van het restaurant te installeren, bijvoorbeeld bij vrienden of familie. U kunt er dan voor kiezen om de eerste en/of de tweede voeding zelf te geven.

Bij gebrek aan onderdak in de buurt, is er misschien gelegenheid voor uw man en dochter in het restaurant zelf om dicht bij u te blijven, zonder u daarbij te storen. Als de locatie te onhandig is, maar er wel een hotel in de buurt is, dan zou u er meteen een leuk weekendje uit van kunnen maken, zodat uw man en dochter in de avond dat u uit eten bent, een plek hebben om te verblijven. Alleen wordt het zo wel een duur etentje natuurlijk.

Toch kolven in het restaurant

Een derde mogelijkheid is dat u tóch kolft in het restaurant (en dat uw man de fles ophaalt). U vertelde niet waarom u dat liever niet wilt, maar het hoeft echt niet op de wc als dat het probleem is. U kunt gewoon even bellen van te voren, om te vragen of ze iets voor u kunnen regelen.

Kolven op de achterbank

Een variant op kolven in het restaurant is kolven op de achterbank van de auto. Veel moeders die voor hun werk rondreizen, doen dat.

Zeker wanneer de auto getint glas heeft, en als het 's avonds donker is, zie je er van buitenaf niets van. Of je kunt gebruik maken van zonneschermpjes op de ruiten. Het enige nadeel kan zijn dat als het buiten fris is, het toeschieten moeizaam kan verlopen.

Ik wens u alvast veel plezier!