Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

31 december 2000 door Sanderijn van der Doef

Hoe voelt het voor een vrouw wanneer ze klaarkomt? (16)

Mijn dochter (16) vroeg me onlangs hoe je weet dat je bent klaargekomen. Helaas kon ik hier zelf niet op antwoorden. Kunt u er iets over zeggen?

Antwoord

Eigenlijk is het heel moeilijk om uit te leggen hoe het voelt wanneer je klaarkomt, omdat het bij iedereen weer anders voelt.

Bij de een is het knallend vuurwerk, bij de ander alleen maar een licht plofje. Het belangrijkste kenmerk is dat het prettig voelt en daarna een soort ontspanning geeft.

Bij vrouwen geeft het soms een gevoel in de buik, soms beginnen de schaamlippen en het gebied eromheen te kloppen, en soms trekt het prettige gevoel door je hele lichaam ('je voelt het tot in je tenen'). Er zijn ook vrouwen die hun baarmoeder voelen samentrekken.

Er bestaat een voorlichtingsboekje voor kinderen ('Waar kom ik vandaan?' door Peter Mayle) waarin hij klaarkomen vergelijkt met niezen. Wat op zich wel grappig is. Het klinkt raar voor iedereen die niet de ervaring van een orgasme kent, maar zij die het wel ervaren hebben, snappen wat er bedoeld wordt met deze vergelijking.

Als je als puber wilt weten hoe een orgasme voelt, kun je daar het beste achterkomen door het bij jezelf uit te proberen. Daarmee ontdek je ook wat jij het lekkerste vindt en door welke bewegingen of strelingen op welke plekken je uiteindelijk kunt klaarkomen.

Verder zijn er voor die leeftijd ook leuke boeken over klaarkomen, masturberen en vrijen. Bijvoorbeeld: 'En dan is er seks', door S. van der Doef, Uitgeverij Kosmos (alleen nog in bibliotheken verkrijgbaar), of 'Vrijen is verrukkelijk', door J. Gayle, Uitgeverij De Brink.