Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

10 december 2010 door Nanny Gortzak

Hoe voorkom je dat een pasgeboren baby in slaap valt aan de borst? (3 wkn)

Mijn dochter van 3 weken oud valt steeds in slaap tijdens de borstvoeding. Dan heeft ze 10 minuten gedronken en dan is het klaar. Na een uur begint ze weer te happen, dan drinkt ze weer een paar minuten.

Het gebeurt vooral tussen 14.00 en 20.00 uur. 's Nachts gaat het beter.

Hoe krijg ik dit beter, of is dit niet erg?

Antwoord

Een pasgeboren baby die snel in slaap valt tijdens het voeden, kan een kersverse moeder erg onzeker maken... Ik weet niet of dat ook voor u geldt, maar het zou kunnen.

Hieronder zal ik aangeven wat u kunt doen, namelijk 'actief voeden'. Maar eerst nog even iets anders, wat in deze beginperiode ook vaak speelt, en wat eveneens opgelost kan worden met actief voeden.

Wisselen van borst

Sommige adviezen weer nieuwe problemen opleveren. Bijvoorbeeld het advies dat de baby eerst een aantal minuten aan de ene borst moet drinken, en daarna even lang aan de andere borst. Dat kán inderdaad zinvol zijn, als een baby niet zelf om het wisselen van de borst vraagt. En juist in het begin is het erg belangrijk dat beide borsten optimaal gestimuleerd worden.

Maar anderzijds kan dit advies er ook voor zorgen dat een baby minder gaat drinken. Dat komt doordat het zuigen aan een vrijwel lege borst weinig melk oplevert, maar wel tijd (en energie) kost.

Al met al krijgt een baby zo minder voeding binnen dan wanneer er bewust gewerkt wordt aan actief voeden. Bij zo'n actieve aanpak, waarover straks meer, zal een baby meestal vanzelf aangeven wanneer het tijd is om van borst te wisselen. Dat kan na ongeveer 10 minuten zijn, maar het kan ook eerder zijn, of zelfs veel later. Het kan zelfs voorkomen dat een baby bij een of meerdere voedingen helemaal niet van borst wil wisselen. Zolang een baby goed groeit en zich goed ontwikkelt, maakt het niet zoveel uit hoe veel en hoe vaak een baby drinkt.

Actief voeden

U kunt het volgende proberen om te voorkomen dat uw dochter tijdens het drinken in slaap valt:

  • meerdere keren van borst wisselen per voeding;
  • een boertje laten doen wanneer de ogen dicht zakken;
  • borstcompressie toepassen, zodat de melkstroom toeneemt. Daardoor neemt de interesse in drinken ook weer toe.

Deze maatregelen zorgen ervoor dat een baby meer drinkt per voeding. Ook zal de melk vet zijn, door het wisselvoeden en de borstcompressie. En dat kan er weer voor zorgen dat de baby minder vaak om een voeding vraagt.

Zo blijft de baby misschien wat langer achter elkaar slapen. Vaak voeden hoort echter wel bij deze leeftijd, evenals regelmatig wakker worden.

Cluster-voeden

Met 3 weken is uw dochter nog erg jong. Waarschijnlijk zal haar voedingspatroon in de komende weken dus nog wel veranderen.

Ook kunt u merken, en misschien is dat nu al het geval bij u, dat uw dochter gaat 'cluster-voeden'. Dat zijn kleine voedingen die afgewisseld worden met korte slaapjes. Dat patroon kan soms wel enkele uren achter elkaar doorgaan, waarna de baby een flink lange rustperiode heeft.

Als dit cluster-voeden wat meer naar de avond doorschuift, valt het langste slaapje in de avond of nacht. Dat wordt meestal erg op prijs gesteld door vermoeide ouders...