Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

21 mei 2010 door Nanny Gortzak

Hoe voorkom je lekkende borsten op het werk?

Over 2 weken moet ik weer aan het werk. Ik geef mijn dochter (van 9 weken) borstvoeding, maar ik ben erg bang dat ik lekkende borsten krijg op het werk.

Ik heb besloten om nu overdag Nutrilon te geven en alleen 's ochtends en 's avonds nog borstvoeding te geven, in de hoop dat mijn borsten overdag niet zo veel melk meer zullen produceren. Ik ben lerares in het voortgezet onderwijs en ik sta niet zo positief tegenover kolven op het werk.

Mijn vraag is of ik met deze oplossing lekkende borsten wel echt voorkom.

Antwoord

Borsten kunnen vooral gaan lekken wanneer ze overvol zijn. Maar soms kunnen ook lege borsten gaan lekken. Het heeft ook te maken met de manier waarop de sluitspiertjes in de tepel werken.

Wat in ieder geval helpt bij borsten die snel lekken, is regelmatig legen. Soms kan ook 'gewoon afwachten' wel helpen, omdat het lekken soms minder wordt naarmate je langer de borst geeft.

In ieder geval zou het dus wel jammer zijn als u alleen vanwege het lekken nu al (gedeeltelijk) te stoppen moet voeden.

Minder voeden overdag?

Uw eigen oplossing is om minder te gaan voeden overdag. Dat zou kunnen helpen, maar het nadeel is wel dat de melkproductie dan waarschijnlijk flink zal dalen, waardoor het ook moeilijker kan worden om op andere momenten van de dag een volledige voeding te geven.

Maar wat dan? Ik kan me goed voorstellen dat u als leerkracht in het voortgezet onderwijs niet zit te wachten op lekkende borsten als u voor de klas staat. En kolven op school kan moeilijk zijn, als er in de pauzes leerlingen langskomen om dingen te vragen. Ook kan het lastig zijn om een geschikte kolfruimte te vinden.

Aan de andere kant zou u misschien toch kunnen overwegen om in ieder geval voor een paar weken te proberen hoe kolven op het werk bevalt. Want: nog maar een paar weken en dan is het alweer zomervakantie! In die periode kunt u uw dochter misschien weer makkelijker volledig voeden.

Praktische tips

Misschien heeft u baat bij de volgende tips om uw lekkende borsten de baas te worden:

1. Probeer te ontdekken wanneer het lekken optreedt. Is dat vlak voor de volgende voeding? Denkt u dan aan uw baby? Kunt u uw baby horen of zien? Kunt u voelen wanneer het lekken gaat beginnen? In dat geval is het handig om te weten dat de armen over elkaar kruisen voor de borst (netjes zitten met de armen over elkaar) druk uitoefent op de tepels en daarmee het lekken stopt.

2. Overweeg het gebruik van siliconen beschermers, die continu druk uitoefenen op de tepels (dezelfde soort druk die ontstaat als je je armen over elkaar kruist, zie boven). Je kunt ze krijgen bij verkooppunten voor borstvoedingsartikelen. Het succes van dit soort hulpmiddelen is wisselend; soms werken ze wel en soms niet. Het hangt onder andere af van de vorm van de tepels; bij vlakke tepels zijn deze beschermers minder effectief. Op www.borstvoedingsforum.nl kunt u andere moeders vragen naar hun ervaringen hiermee.

3. Overweeg het dragen van meerdere laagjes kleding. Liefst met een print, dan valt het minder op als er onverhoeds toch wat melk door de BH en eventuele borstkompressen heen lekt.

4. Zorg dat u altijd extra kompressen bij u heeft.