17 augustus 2001 door Nanny Gortzak

Hoe weet ik of een borst is leeg gedronken? (10 wkn)

Mijn zoontje is tien weken. Bij de antwoorden op deze site las ik dat het beter is om twee borsten te blijven geven. Dat doe ik dus ook. Maar hoe weet ik of de eerste borst helemaal leeg is? Mijn zoontje begint dan wel anders te drinken (in een ander ritme) en laat steeds los. Hij wil dus eigenlijk niet meer. Maar als ik erop druk, komt er toch nog vaak een straaltje melk uit. Leg ik hem dan aan de andere borst, dan gaat hij daar wel weer fanatiek drinken.

En na hoeveel minuten komt ongeveer de achtermelk? Ik ben namelijk een beetje bang dat hij op deze manier alleen de voormelk krijgt en de borst dus niet helemaal goed leeg drinkt. Hij komt wel voldoende aan in de week.

Antwoord

Beste Nicol,

Uw zoontje doet precies wat hij moet doen: hij geeft zelf aan wanneer hij van borst wil wisselen.

De melkproductie is zodanig op de vraag afgestemd, dat er altijd wel wat melk in de borst achterblijft, die u eruit kunt drukken. Zou uw zoontje deze melk ook gaan opdrinken, dan is dat voor uw borsten een seintje dat er meer melk aangemaakt moet worden! Dat is ook de reden waarom extra aanleggen en/of kolven na de voeding aangeraden wordt om de melkproductie te verhogen.

Voormelk en achtermelk

Er is nogal wat onduidelijkheid over voormelk en achtermelk. Sommige moeders krijgen het advies om minimaal zoveel minuten aan één borst te laten drinken vanwege de achtermelk. In de regel, als de borstvoeding op gang is en de baby goed aangeeft wanneer het tijd is om van borst te wisselen, hoeft u zich daar echter geen zorgen om te maken.

De melk in de voorraadholtes in de borst bevat weinig vet. Hoe meer tijd er tussen de voedingen zit, hoe meer van deze vet-arme melk er wordt opgeslagen. Als een baby begint met zuigen, zal het deze niet vette maar wel dorstlessende melk eerst drinken.

Vette melk

Als u een toeschiet-reflex krijgt, dan wordt er vanuit de klieren die melk produceren meteen vette melk naar voren gestuwd. Deze vette melk mengt zich met de melk die al in de voorraadholtes aanwezig was. Naarmate langer gedronken wordt, worden deze voorraadholtes meer en meer met vettere melk doorspoeld. Het gevolg is, dat de baby naarmate de voeding langer duurt, steeds vettere melk te drinken krijgt.

Als er minder tijd tussen twee voedingen zit, is er minder vet-arme melk in de voorraadholtes aanwezig. De baby zal dan meteen al wat vettere melk te drinken krijgen wanneer er een toeschiet-reflex is. Het is dus zeker niet zo dat als een baby vaak gevoed wil worden, de voedingswaarde van de melk niet goed zou zijn. Baby's kunnen een voorkeur voor weinig grotere of vaker kleinere maaltijden hebben, net als volwassenen.

Vetgehalte neemt meteen toe

Voor de duidelijkheid: er zit geen knopje of klepje in de borst dat er voor zorgt dat pas na een paar minuten de vettere melk uit de borst komt.

Direct na het toeschieten neemt het vetgehalte in de melk toe en als een baby de gelegenheid krijgt om net zolang aan een borst te drinken als hij wil, dan zal hij zeker aan de vette achtermelk zijn toegekomen. En als de baby na één borst niet tevreden is, dan mag hij aan de tweede borst weer net zolang drinken als hij wil.