26 april 2004 door Lissy de Ridder

Hoe weet je of een hartruis alarmerend is of niet? (3 jr)

Bij mijn zoontje van 3 dacht de arts van het consultatiebureau dat er hartgeruis te horen was. Dat had ze nooit eerder bij hem gehoord. Na een bezoekje aan de huisarts gingen we gerustgesteld huiswaarts. Hij had niks bijzonders gehoord.

Nu is het zo dat mijn zoontje het regelmatig koud heeft. Hij voelt dan ook kouder aan en heeft een lichaamstemperatuur van 36,4 (rectaal gemeten).

Kan een en ander toch iets met elkaar te maken hebben, of is af en toe zo'n lage lichaamstemperatuur normaal bij kinderen?

Antwoord

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen verband tussen een hartruis en een lage lichaamstemperatuur. Ik vind dit echter een goede aanleiding om eens wat dieper in te gaan op dit onderwerp, omdat er veel misverstanden over bestaan.

Bij veel kinderen is er een hartruisje te horen als je naar hart en longen luistert. Vaak gaat het om een onschuldig geruis, maar het kan ook een uiting zijn van een aangeboren hart-afwijking, zoals een gaatje in het kamertussenschot.

Om te bepalen om wat voor soort geruis het gaat, worden de volgende aspecten in beschouwing genomen: de aard van het geruis (hoe het klinkt), de plek waar je het hoort, het volume ervan, en het al dan niet bestaan van lichamelijke klachten.

Hoe komt het eigenlijk dat je vaak een (onschuldig) geruis bij kinderen hoort? Daarvoor zijn verschillende oorzaken:

  • kinderen hebben een relatief hoge stroomsnelheid van het bloed;
  • tussen het hart en de borstwand (waar geluisterd wordt) zit minder weefsel dan bij volwassenen;
  • de bochten van de bloedvaten zijn scherper dan bij volwassenen, waardoor er eerder turbulentie ontstaat.

Maar hoe weet je nou of zo'n ruis misschien niet onschuldig is, en er toch sprake is van een hart-afwijking? In dat geval zie je vaak de volgende lichamelijke verschijnselen:

  • slecht groeien;
  • weinig inspanning kunnen leveren / snel moe zijn;
  • snel transpireren;
  • een blauwe verkleuring, op andere plekken dan handjes en lippen (handen en lippen kunnen gewoon blauw worden van de kou).
  • het vasthouden van vocht.

Een lage lichaamstemperatuur hoort hier in ieder geval niet bij. Het ene kind heeft nu eenmaal een hogere lichaamstemperatuur dan het andere. Een lichaamstemperatuur van 36,4 °C is niet afwijkend.

Lees ook: