Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

7 december 2007 door Nanny Gortzak

Hoe werkt borstvoeding als je ziek bent? (3½ mnd)

Mijn borstvoeding is teruggelopen maar mijn baby van 3½ maanden huilt niet. Heeft ze dan nog steeds genoeg?

Vorige week ben ik ziek geweest en zij werd dat ook. Ze drinkt altijd twee borsten meestal helemaal leeg. 's Nachts de tweede als toetje. Van vrijdagnacht op zaterdagnacht heeft ze twee keer een borst gepakt en zaterdag merkte ik dat het al was teruggelopen.

's Middags drinkt ze maar twee keer 2 minuten. Toch gaat ze niet huilen en daarna gewoon slapen voor drie kwartier. 's Nachts is ze twee keer 4 uur weg en dan meestal nog een keer 3 uur. Ik zat op 7 voedingen, nu op 8 en soms 9.

Nu heb ik het gevoel dat ik eerst overproductie had, want 's nachts had ik nog steeds last van stuwing. Zou ze dan nu net genoeg krijgen? Mijn borsten voelen nu ook slap.

Ik heb haar laten wegen en ze was 190 gram aangekomen in anderhalve week. Voorheen was dat 230 gram in een week. Nu is het probleem in de laatste halve week ontstaan, dus ze kan die 190 gram in de eerste week zijn aangekomen. En sinds het probleem dus niet meer. Volgende week ga ik haar weer wegen, dan weet ik meer.

Ik verschoon haar na elke voeding. Ze heeft nog steeds plasluiers, maar wel een stuk lichter dan eerst, en aan het eind van de middag bijna droog. Toch poept ze nog elke dag minimaal twee keer, alleen nu een stuk minder en er zitten minder onverteerde witte 'dingetjes' in.

Nu weet ik wel dat ik vaker moet aanleggen en dat het dan vast wel weer goed komt. Maar ik ben in de stress geschoten en slaap zo wat niet meer. Wat natuurlijk geen goed doet voor mijn borstvoeding. De fles weigert ze in alle toonaarden. Dus de druk wordt bij mij nu wel erg hoog.

Ik heb een paar keer gekolfd en daarna liep mijn produktie enorm terug. Dus kolven om de productie weer op peil te krijgen durf ik niet meer.

Ik vraag mij af: zolang ze niet huilt, nog steeds vrolijk is, en speels, en gewoon gaat slapen, krijgt ze dan echt nog genoeg? Of teert ze nu in op haar reserves?

Antwoord

U en uw baby zijn ziek geweest, wat heeft geleid tot minder drinken en een lagere melkproductie. De weegschaal geeft echter aan dat er nog een goede groei heeft plaatsgevonden (al was die wat minder dan voorheen), en uw dochter is nog steeds vrolijk en speels, dus veel reden tot zorg lijkt me er niet te zijn. Ik hoop dat ik u daarmee alvast een beetje gerust heb kunnen stellen.

Groei

De vraag is natuurlijk of die groei misschien betrekking had op de periode van vóór de ziekte, zoals u zelf al zei, maar dat maakt verder niet uit omdat een baby altijd wisselend groeit. Het ene moment meer dan het andere, dat is normaal.

Er zijn tal van factoren die van invloed zijn op de groei, zoals de hoeveelheid die gedronken wordt, het verteringsproces (af te meten aan de aard en de hoeveelheid vieze luiers), eventuele ziekte, het weer, enzovoorts, enzovoorts.

Slappe borsten

En wat de slappe borsten betreft: op zich is het niet ongewoon dat uw borsten wat slapper aan zijn gaan voelen. De melkproductie stemt zich immers af op de vraag, en de meeste melk die de baby drinkt, wordt tijdens de voeding zelf aangemaakt.

Werken aan herstel

U kunt proberen of jullie er beiden weer bovenop kunnen komen door een paar dagen te werken aan volledig herstel.

Dus: ga lekker samen met uw baby een paar dagen – bijvoorbeeld dit weekend – op bed liggen en verwen uzelf (of laat u verwennen) met goed eten en drinken. Rust veel, slaap veel, en leg uw baby aan zodra die wakker wordt en weer wil slapen.

Let niet op de klok: bied de borst aan zodra u maar denkt dat de baby belangstelling heeft. Probeer elke keer beide borsten aan te bieden.

Als u voldoende energie heeft, dan kun u direct na een voeding toch (kort) kolven, maar zeer vaak voeden heeft vaak al een goed effect op de productie.

Ontspannen

Als u moeite heeft met ontspannen, waardoor de toeschietreflex moeizamer verloopt, dan kunnen de volgende maatregelen helpen om de melk goed te laten stromen:

  • warme douches;
  • warme doeken op de borst (voorafgaand aan het voeden);
  • massage van de schouders;
  • en massage langs beide zijden van de ruggengraat.

Eventueel een warme drank, bijvoorbeeld een kruidenthee voor borstvoeding, helpt ook bij het ontspannen.

Vier maanden

Als u merkt dat de luiers weer natter gaan worden, en er weer meer ontlasting is, dan weet u dat uw baby goed groeit.

Overigens is het normaal als de groei iets gaat afnemen rond vier maanden!