Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

17 september 2004 door Lissy de Ridder

Hoe wordt een blaasonderzoek bij kleine kinderen uitgevoerd? (16 mnd)

Mijn dochtertje van 16 maanden moet vanwege een herhaalde blaasontsteking voor een cystogram naar het ziekenhuis. Er werd mij verzekerd dat er geen rustgevende medicatie nodig was, laat staan een 'roesje'.

Inmiddels hebben wij deze dag achter de rug, en het is een drama geworden. Mijn dochter is erg getraumatiseerd. Het onderzoek is niet gelukt en we wachten nu op een oproep om het onderzoek alsnog te doen, maar dan onder narcose

Mijn vraag: wat is de normale gang van zaken bij een dergelijk onderzoek bij zulke kleine kinderen?

Antwoord

Bij herhaalde blaasontstekingen wordt inderdaad een mictiecystogram gemaakt. Er wordt dan een catheter (buisje) in de blaas gelegd. Via die catheter wordt contrastvloeistof in de blaas gespoten. En met een röntgenfoto kan vervolgens de vulling van de blaas bekeken worden.

Een van de dingen die op deze manier onderzocht kunnen worden, is of er vocht terugvloeit van de blaas naar de nieren. Dat kan namelijk een oorzaak van herhaalde blaasontstekingen zijn (wat uiteindelijk weer kan leiden tot nierschade).

Nu het probleem dat u schetste. Het inbrengen van de catheter in de urineleider is een vervelend gevoel. Aan kleine kinderen kun je van tevoren niet uitleggen wat er gaat gebeuren. Over het algemeen is het een vrij snelle procedure, waarbij het kind wordt afgeleid door speeltjes, etc. Ook de rest van de procedure wordt over het algemeen goed doorstaan.

Als deze procedure onder narcose plaatsvindt, moet van tevoren een infuus geprikt worden. Kinderen vinden dat meestal net zo erg als het inbrengen van de blaas-catheter.

Bij uw dochter is de procedure blijkbaar extra moeizaam en vervelend verlopen. In zo'n geval kan inderdaad besloten worden de procedure alsnog onder narcose te laten plaats vinden.

Veel sterkte bij het vervolg!

Lees ook: