9 september 2004 door Lissy de Ridder

Hoe zie je het verschil tussen "breath holding spells" en epilepsie?

Onze zoon is nu 2 jaar en 2 maanden. Sinds hij 9 maanden is, heeft hij vaak last van Breath Holding Spells [flauwvallen door het inhouden van de adem, meestal bij boosheid - red.] Omdat zijn zus dit ook had, herkenden we dit. Echter: zodra hij weg dreigt te vallen, gaat hij schokken met zijn armen en benen en knarsen met zijn tanden.

In de familie komt epilepsie voor. Nu kwamen we terecht bij een neuroloog die een EEG maakte en inderdaad epilepsie zag op de uitslag. We gingen daarna naar een neuroloog van een epilepsie-instelling. Deze arts twijfelt of het tóch niet gewoon Breath Holding Spells is.

Onze zoon krijgt nu Tegretol, in een behoorlijke dosering, waarmee zijn schokken en zo wel weg is. Een enkele keer heeft hij nog wel last van BHS, maar niet meer zo schokkend.

Onze vraag is of het echt zo moeilijk is om de goede diagnose te stellen, en of het wel verstandig is om medicijnen tegen epilepsie te gebruiken als een gespecialiseerde arts denkt dat het geen epilepsie is. Wat raden jullie aan?

Antwoord

U vraagt zich af of uw zoon aanvallen heeft van breath holding spells en/of van epilepsie. Daarbij vraagt u zich af of epilepsie een moeilijk te stellen diagnose is.

Het onderscheid tussen een breath holding spell en een epilepsie-aanval kan inderdaad lastig zijn. Soms komt het alle twee voor.

Om de diagnose epilepsie te kunnen stellen, wordt veelal een EEG (hersenfilm) gemaakt. Als er op het moment van registratie geen epileptisch insult optreedt, kan er niks te zien zijn op de film, terwijl er wel degelijk sprake is van epilepsie. Ook kan de epileptische activiteit in een deel van de hersenen zitten waar het moeilijk te registreren is.

Nu uw zoon behandeld wordt met tegretol, zijn de schokken weg. Dit maakt het waarschijnlijker dat er inderdaad sprake is van epilepsie.

Het is erg belangrijk dat uw zoon behandeld wordt door een arts waar u vertrouwen in heeft. Vaak schept het alleen maar verwarring als er twee artsen geconsulteerd worden over een zelfde probleem. Ik adviseer u dan ook uw twijfel met de behandelend arts te bespreken.

Lees ook: