5 december 2003 door Lissy de Ridder

Hoe zie je het verschil tussen een bronchitis en het RS-virus? (4 mnd)

Mijn zoon van 4 maanden heeft na een verkoudheid van drie weken een piepende ademhaling. Hij heeft geen koorts, zijn eetlust neemt af, en hij slaapt slecht.

De antibiotica-kuur heeft weinig resultaat gehad, en nu hebben we Ventolin vernevelaar gekregen omdat de huisarts zei dat het waarschijnlijk bronchitis is.

Nu lees ik in het archief allerlei enge verhalen over het RS-virus, en ik moet zeggen dat de symptomen erg op elkaar lijken. Hoe kun je nu het verschil zien tussen beide ziektes?

Antwoord

Het RS-virus (respiratoir syncitieel virus) is een bekende verwekker van bronchitis. Bronchitis is een ontsteking van de bronchiën, oftewel de kleinere luchtwegen. Zo'n bronchitis kan worden veroorzaakt door een virus, zoals het RS-virus.

Het RS-virus is aan te tonen door een RS-sneltest te doen. Hierbij wordt wat slijm uit de neus opgezogen. In een laboratorium van een ziekenhuis wordt vervolgens gekeken of dit virus in dit slijm aanwezig is.

Deze diagnostiek kan niet door de huisarts worden gedaan. Over het algemeen is dit echter ook helemaal niet nodig. Of de bronchitis nu veroorzaakt wordt door een RS-virus of niet, het beleid zal hetzelfde zijn.

Bij een piepende ademhaling is het zinvol om Ventolin (een bronchus-verwijderaar) uit te proberen. Soms helpt dat. Verder bestaan er helaas geen medicijnen om het probleem te behandelen.

Het RS-virus steekt elk jaar in de herfst de kop op. Zeer veel kinderen komen hiermee in aanraking en worden hier neusverkouden van of krijgen bronchitis. Alleen voor kinderen die te vroeg geboren zijn, of al bekend zijn met ernstige luchtweg-problemen, kan dit een gevaarlijke infectie zijn. Bij alle andere kinderen gaat het vanzelf over.

Lees ook: