13 mei 2005 door Nanny Gortzak

Hoe ziet het ontlastingpatroon van een borstgevoede baby eruit?

Ik geef nu 2 weken borstvoeding en mijn dochter heeft nog steeds spuitluiers die mosterdgeel van kleur zijn. Wanneer gaat het ontlastingpatroon veranderen?

Antwoord

Hieronder zal ik voor u aangeven hoe de ontlasting van een gezonde, borstgevoede baby verloopt.

Het begin

De eerste paar maal ontlasting na de geboorte zullen bestaan uit plakkerige, zwarte ontlasting: het zogenaamde meconium. Deze eerste poep wordt ook wel 'darmpek' genoemd.

Onder invloed van het colostrum (de 'biest', oftewel het eerste – weinige – vocht dat uit de borst komt) en daarna het op gang komen van de melkproductie, zal de ontlasting in de volgende dagen overgaan van zwart, via donkergroen naar groenig oranje tot mosterdgeel. De kleur kan wat variëren, net als de consistentie.

Na een week

Meestal heeft een baby na een week meerdere malen per dag een vieze luier. Het is niet ongewoon voor borstgevoede baby's dat zij bij elke voeding een kleine hoeveelheid ontlasting produceren.

Bij sommige baby's gaat het vrijkomen van deze ontlasting gepaard met een explosieve kracht, wat aangeduid wordt met de naam spuitluiers. Meestal is deze ontlasting ook vrij dun.

Ofschoon het heel indrukwekkend kan klinken, kunnen zulke luiers geen kwaad. Als uw dochter goed groeit en een tevreden baby is, hoeft u niet in te grijpen.

Als u denkt dat uw baby erg onrustig is, erg veel aankomt en u ruim melk produceert, dan kan het voeden aan één borst verlichting geven (tot zij aangeeft genoeg gehad te hebben). U geeft haar dan meer van de vette achtermelk, waardoor de vertering wat langzamer gaat en de spuitluiers wat minder heftig zullen worden.

Na 4 tot 6 weken

De meeste baby's zullen hetzelfde patroon van ontlasting zo'n 4 tot 6 weken aanhouden. Daarna kan er verandering in het patroon optreden, maar dat hoeft niet.

Vanaf deze tijd kan een baby minder vieze luiers per dag gaan produceren. Soms kan dat zelfs teruglopen naar eens per 1 of 2 weken. Op het moment dat er dan eindelijk ontlasting komt, is dit vaak een grote hoeveelheid. Houd daar dus rekening mee als u van plan bent het huis uit te gaan. Neem extra schone kleren mee voor uw baby!

De consistentie kan nu wat meer op pindakaas gaan lijken, net als de kleur. Soms wordt dit door moeders aangeduid als obstipatie of constipatie (twee woorden voor hetzelfde verschijnsel, namelijk verstopping), maar dat is niet terecht. De ontlasting zal niet hard zijn zolang de baby uitsluitend borstvoeding krijgt.

Obstipatie respectievelijk constipatie komt bij borstgevoede baby's vrijwel niet voor: weinig poepen is bij deze baby's heel normaal.

Na 6 maanden

Wanneer een baby na ca. 6 maanden voorzichtig wat ander voedsel gaat uitproberen, kan het ontlastingpatroon weer gaan veranderen. Ook de kleur en de samenstelling kunnen anders worden: vaak verandert de kleur naar het soort groenten of fruit die de baby heeft gegeten. Ook kan de ontlasting dan wat dikker worden.

Zolang de baby regelmatig poept en geen harde keutels produceert, valt alles binnen de normale patronen. Als de baby erg last met poepen krijgt, en harde keutels produceert, dan kan het nodig zijn om tijdelijk een stapje terug te doen met het bijvoed-schema, en uit te vinden welk voedingsmiddel de problemen veroorzaakt. Door dit probleem-voedsel een tijdje gewoon weg te laten (en het pas na een aantal weken weer te proberen), kan veel leed voorkomen worden.

Oudere baby's

Zelfs als een baby al flink vast voedsel eet, maar nog steeds behoorlijk wat moedermelk drinkt, is de ontlasting meestal nog zacht en brij-achtig. Pas wanneer u helemaal met de borstvoeding bent gestopt, zal de ontlasting harder worden.

Ook zult u merken dat zelfs bij deze oudere baby's het aantal keren ontlasting (per etmaal) nog steeds kan wisselen.