Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 maart 2010 door Fleur de Lorijn

Hoe ziet vervolgonderzoek bij een hartruisje eruit? (5 jr)

Onze zoon is bijna 5. Tijdens de laatste controle op het consultatiebureau (met 3,8 jaar) werd voor het eerst een hartruisje bij hem gehoord. Ik ben toen doorgestuurd naar de huisarts en die heeft ons weer doorgestuurd naar het ziekenhuis. Daar is alleen een hartfilmpje gemaakt en dat was goed.

Onlangs is er een jongen van 12 overleden na inspanning (volleybal). Ook met een hartruisje dat volgens iedereen niets voorstelde. En nu lees ik op internet dat veel kinderen met een hartruisje een echo van het hart krijgen.

Mijn vraag is dus: kan ik wel gerust zijn nu onze zoon alleen maar een hartfilmpje heeft gehad? We hebben ook hartkwalen in onze familie. Aan beide kanten!

Antwoord

Veel kinderen hebben een hartruisje. Bij de meesten is dit inderdaad onschuldig maar er zijn natuurlijk altijd kinderen waarbij dat niet zo is. Vaak zijn dat wel kinderen met klachten, zoals inspanningsklachten en minder goed groeien, maar daar vertelde u verder niets over.

De reden dat de huisarts jullie destijds doorstuurde naar het ziekenhuis, was om te kijken of het ruisje al dan niet onschuldig is. De kinderarts kan over het algemeen een hartruis goed beoordelen met behulp van een lichamelijk onderzoek, zo nodig aangevuld met een hartfilmpje.

Als de kinderarts twijfelt, laat hij of zij ook een echo van het hart maken (door een kindercardioloog). Er kunnen echter ook andere aanleidingen zijn om een echo te maken, zoals misschien in uw geval.

De hartkwalen in beide families (van u en uw partner) kunnen zeker van belang zijn, vooropgesteld dat het bij jullie familieleden om aangeboren hartafwijkingen gaat. Als dat inderdaad het geval is, dan is het wel belangrijk om alsnog een echo van het hart van uw zoon te laten maken.

Lees ook: