1 januari 2000 door Diederik Bosman

Hoe zit het nu precies met werking en gebruik van neusdruppels?

Onze zoon van 20 mnd. is regelmatig (1 keer per maand) verkouden (hij gaat naar een kinderdagverblijf). De huisarts heeft vorig jaar geadviseerd om voor hij gaat slapen neusdruppels te gebruiken, om te voorkomen dat hij oorontsteking krijgt, wat één keer gebeurd was. Dit helpt inderdaad en hij slaapt er natuurlijk veel beter door.

We gebruiken de neusdruppels nooit langer dan 7 dagen en zo min mogelijk. Maar toch vraag ik me af of dit nu kwaad kan. Op alle flesjes staat immers dat het onder 2 jaar alleen op doktersvoorschrift gebruikt mag worden.

En, is er een verband tussen een bloedneus en neusdruppels? Het is nu twee keer voorgekomen dat hij verkouden was, heel boos werd en een bloedneus kreeg.

Antwoord

De neusdruppels waarom het hier gaat zijn de zogenaamde Xylomethazoline neusdruppels. Neusdruppels op basis van zoutoplossing kunnen zelfs bij langer gebruik weinig kwaad.

Krimpen slijmvlies

Deze Xylomethazoline neusdruppels doen het slijmvlies in de neus krimpen wat goed is bij verkoudheid omdat het dan opgezwollen is. Hierdoor wordt er minder "snot" gemaakt door het slijmvlies en door het krimpen van het slijmvlies ontstaat er meer ruimte om normaal via de neus adem te halen.

Indien deze neusdruppels inderdaad niet langer dan 7 dagen gebruikt worden zal het geen probleem zijn. Bij langer gebruik kan het slijmvlies beschadigd raken en onder andere bloedneuzen geven.

In het geval van uw kindje denk ik echter niet dat de bloedneuzen door de neusdruppels komen. U gebruikt het alleen voor het slapen gaan en dus zal dat allemaal niet zo'n vaart lopen.

Kans op bloedneuzen

Verkoudheid op zich verhoogt de kans op bloedneuzen namelijk ook en dat zal dus wel de oorzaak voor de bloedneuzen zijn. Soms is het echter nodig, als de bloedneuzen echt vaak voorkomen (dat wil zeggen 1-2 per 14 dagen) naar de KNO-arts te gaan. Deze dokter zal bloedvaatjes welke dan te groot zijn geworden in de neus dicht branden. Dit klinkt overigens veel erger dan het blijkt te zijn.

De moraal is dat indien u zich goed aan de 7 dagen houdt, er geen schadelijke effecten te verwachten zijn.

Lees ook: