1 januari 2000 door Joanna Sandberg

Hoe zoon voor te bereiden op kinderdagverblijf?

Onze zoon van bijna 15 maanden gaat binnenkort voor het eerst naar een kinderdagverblijf, voor 2 dagen in de week. Hij is gewend aan losse oppassen, maar niet aan leeftijdsgenoten. Hij reageert zeer afwachtend en wat bang op ze, terwijl hij verder juist makkelijk contact legt en goed tegen een verandering van omgeving kan.

Hoe kunnen we hem het beste voorbereiden?

Antwoord

U vraagt hoe U uw zoon van 15 maanden het beste kan voorbereiden op de crèche omdat hij niet gewend is aan kinderen. Wel legt hij makkelijk contact met volwassenen. Hij heeft dan ook ervaring opgedaan in de omgang met verschillende oppassen. U schrijft dat hij niet gewend is aan leeftijdsgenoten, en dus weinig mogelijkheden tot nu toe heeft gehad om in de buurt van andere kinderen te zijn.

Uw zoon lijkt mij een stevig kind; hij kan tegen wisselende oppassen en tegen verandering van omgeving. Ik denk dan ook niet dat hij het erg moeilijk zal krijgen op de crèche, mits hij eenmaal gewend is.

Uw zoon reageert afwachtend en wat bang op kinderen van zijn leeftijd. Hij reageert dus adequaat op vreemden. Het punt waar het om gaat is dat hij gaat wennen aan kinderen, en hoe u hem daarbij kunt helpen.

Wanneer u zoontje gewend is om alleen met volwassenen te zijn, dan zal een kinderdagverblijf met zoveel kinderen een overweldigende indruk op hem maken. Het lijkt mij verstandig om uw zoontje eerst te laten spelen met één kind van zijn leeftijd. Zowel bij u thuis als bij het kind.

Kinderen van deze leeftijd spelen nog niet echt met elkaar, maar meer naast elkaar. Dit betekent niet dat ze geen lol aan elkaar kunnen beleven, mits goed begeleidt door een volwassenen. Ook is het gezellig om samen te eten, te drinken en te kliederen. En het is leuk om gezamenlijk een aktiviteit te ondernemen, bijvoorbeeld naar het park te gaan, of het strand, etc.

Ik raad u ook aan om ook regelmatig kinderen van verschillende leeftijden bij u thuis uit te nodigen; nichtjes, neefjes, buurkinderen, etc. Zo geeft u uw zoon de ruimte om rustig thuis te wennen aan andere kinderen. Neem ook uw zoon regelmatig mee naar familie en vrienden met kinderen. Hou hem wel goed in de gaten, hij moet positieve ervaringen opdoen. U helpt uw zoon om zich vertrouwd te voelen door samen met hem en een ander kind te spelen.

Het is heel belangrijk om tijd uit te trekken om uw zoon goed te laten wennen op de crèche. Vaak bestaan er op kinderdagverblijven wenschema’s. Maar u kent uw zoontje het best, dus vertrouw op uw eigen gevoel.