Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

28 november 2008 door Frea Kruisinga

Hoesten door amandelen? En wanneer opereren? (14 mnd)

In het archief van deze vraagbaak heb ik al het een en ander gelezen over het verwijderen van neusamandelen maar ik zit toch nog met wat vragen. Hopelijk kunt u me daarbij helpen.

Mijn zoon van 14 maanden is bij de KNO-arts geweest en die heeft het advies gegeven om zijn neusamandelen te laten verwijderen. Hij heeft veel groen snot sinds hij naar de crèche gaat. Hij hoest ook heel veel, alsof hij slijm op z'n luchtwegen heeft zitten. Heeft dat te maken met zijn neusamandelen? Het hoesten gaat ook niet weg.

En verder: mag hij onder narcose als hij verkouden is? Ik heb gehoord van niet. Ik vraag me af wat dan een geschikt moment kan zijn, aangezien hij altijd last heeft van een loopneus en/of hoesten.

Antwoord

Wat het hoesten betreft: dat kan inderdaad worden uitgelokt door een probleem in het KNO-gebied. Door de zogenaamde postnasal drip kan er namelijk slijm vanuit het neusgebied in de keelholte lopen, wat vervolgens een hoestprikkel oproept. En dat kan leiden tot flink hoesten.

Dan wat de narcose betreft. Om het risico zo klein mogelijk te houden, moet een kind in een zo goed mogelijke conditie zijn. Daarom zijn koorts en ziekte meestal wel redenen om een amandel-operatie nog even uit te stellen. Maar wanneer er sprake is van alleen hoesten (zonder longprobleem!) of alleen een loopneus, dan hoef je de operatie niet uit te stellen.

Lees ook: