7 oktober 2005 door Nanny Gortzak

Hoeveel voedingswaarde heeft moedermelk nog bij langvoeden? (1½ jr)

Mijn zoontje is 1½ jaar en ik geef hem nog drie keer per dag borstvoeding: als ontbijt, voor het middagslaapje en als toetje na het eten. We genieten er allebei nog van.

Ik ben erg benieuwd hoeveel voedingswaarde dat op deze leeftijd nog heeft en hoeveel vitaminen, mineralen en andere stoffen het levert. Als ik, wanneer ik werk, een voeding oversla, heb ik nooit meer stuwing. Hieruit leid ik af dat het in milliliters niet meer zoveel is.

Mijn zoontje eet ernaast volop brood, vlees en fruit. Ik geef hem geen extra melk ernaast, omdat ik er vanuit ga dat hij aan drie keer borstvoeding genoeg melkproducten binnenkrijgt. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Antwoord

Naarmate baby's ouder worden en meer vast voedsel gaan eten, gaan ze minder drinken aan de borst. Als een moeder dit aan haar kind zelf overlaat, dan zal de melkproductie heel langzaam teruglopen. Omdat dit proces geleidelijk gaat, leert het lichaam goed om vraag en aanbod aan elkaar afstemmen.

Om die reden voelen moeders die oudere baby's voeden, niet altijd meer stuwing; de meeste melk wordt dan aangemaakt op het moment dat de baby drinkt. Ofschoon u het niet kunt voelen, kan uw zoon toch nog redelijke hoeveelheden melk binnenkrijgen.

Gevarieerd menu

Als uw baby naast de borstvoeding een goed gevarieerd menu heeft, zoals bij u het geval is, dan krijgt hij bij elkaar alle vitaminen, mineralen en eiwitten binnen die hij nodig heeft.

Overigens blijft moedermelk ook op deze leeftijd nog een zeer volwaardig product.

Voedingswaarde

De precieze voedingswaarde is moeilijk te geven, omdat elke baby een andere hoeveelheid drinkt. Ook kan het per baby per dag variëren hoeveel hij drinkt en zelfs de manier van drinken (kort of lang, vaak of minder vaak), kan verschillen. Daarmee verschillen ook de hoeveelheden vet, koolhydraten en eiwitten in de melk.

Oftewel: de borstvoeding kan nóg zo veel goede ingrediënten bevatten, maar als je er maar een paar druppels van drinkt, zet het natuurlijk weinig zoden aan de dijk.

Melkproducten

Veel moeders maken zich zorgen over de hoeveelheden melk en melkproducten die hun baby binnenkrijgt. Die zorg is echter ongegrond.

Melkproducten zijn niet echt noodzakelijk in een gezond dieet, zolang er voldoende andere producten genuttigd worden die de eiwitten, vitamines en mineralen uit melkproducten vervangen. Een gezond, gevarieerd menu zorgt daarvoor.