9 december 2003 door Lissy de Ridder

Hoge glucose-waarden zonder suikerziekte - hoe kan dat?

Onlangs constateerden we bij toeval (min of meer gealarmeerd door een oplettende leerkracht) een hoog glucose-gehalte bij ons zoontje. We gebruikten daarvoor een glucose-meter van een kennis die diabeticus is. De waarde bedroeg toen 13,3 m/mol.

De huisarts wilde dit ter verificatie nog een keer meten, waarop de waarde – na provocatie met een stevige lunch met veel zoetigheid – opliep tot 24,4.

Hierop volgde een ziekenhuis-opname en werd er een curve gemaakt. Nu werden echter géén hoge waarden meer waargenomen. Er is dus geen sprake van diabetes.

Wat kunnen dán de oorzaken zijn voor die hoge glucose-waarden? En moeten we toch alert blijven hierop? Hij plast en drinkt heel veel en heel vaak. Dat was de juf ook al opgevallen.

Antwoord

Bij uw zoon is volgens het ziekenhuis geen sprake van diabetes mellitus (suikerziekte). Ik vermoed dat de hoge glucose-waarden die aanvankelijk gemeten werden, veroorzaakt zijn door een verkeerde afname van het bloed.

Een bekende fout is prikken uit een vinger waar suiker op zit. De glucose-meter meet dan de suiker die op de vinger zit en niet het glucose-gehalte van het bloed. Een andere mogelijkheid is dat de glucose-meter niet goed functioneerde. Ook dat is niet ongebruikelijk.

Uit uw verhaal begrijp ik dat de leerkracht aan de bel trok omdat zij veel drinken en veel plassen constateerde. Inderdaad wordt er bij diabetes mellitus veel meer gedronken (en dus geplast) dan normaal, maar die verschijnselen hoeven echt niet te betekenen dat er dan altijd sprake is suikerziekte. Sommige – gezonde – kinderen drinken altijd al veel, waardoor ze automatisch ook veel plassen. Dit heeft dan niks te maken met diabetes mellitus.

Suikerziekte bij kinderen kan veroorzaakt worden door een niet goed functionerende pancreas (alvleesklier). Dit orgaan maakt insuline, de stof die ervoor zorgt dat glucose in de lichaams-cellen wordt opgenomen. Als de pancreas niet goed functioneert, en er geen (of onvoldoende) insuline wordt aangemaakt, wordt de glucose dus niet (of niet goed) meer in het bloed opgenomen. Er is dan sprake van diabetes mellitus type 1.

Daarnaast is er diabetes mellitus type 2. Dit is een vorm van suikerziekte die bij ouderen optreedt. Hier ligt een ander mechanisme aan ten grondslag, waarbij een ander klachtenpatroon optreedt.

Conclusie

Bij uw zoon zijn uiteindelijk goede glucose-waarden geconstateerd. Hij heeft dus geen grotere kans op diabetes mellitus dan een ander kind.

Uw verhaal laat goed zien dat het onverstandig is om "zo maar" bloedonderzoek te verrichten. Zonder goede vraagstelling kan dit veel onnodige onrust veroorzaken.

Lees ook: