28 november 2008 door Sanderijn van der Doef

Homoseksuele seks op 12-jarige leeftijd?

Mijn man en ik zitten met het volgende probleem betreffende onze 12-jarige zoon. Laatst wilde ik de was ophalen uit zijn slaapkamer. Boven gekomen deed ik zijn deur open en ik schrok wat ik toen zag. Mijn zoon lag bloot bovenop zijn vriendje M. Beiden hadden alleen nog een boxershort om hun enkels en bedreven daar orale seks. M. is zijn beste vriend en wordt bijna 12 jaar oud. Door het open gaan van de deur schrok mijn zoon erg en hij wist niet hoe snel hij met zijn vriendje naar buiten moest gaan.

Later op de avond kwam hij naar mij toe om zijn hart te luchten. Uit zijn verhaal kwam naar boven dat hij en zijn vriend verliefd zijn op elkaar en al gedurende enkele maanden een seksuele relatie hebben. Behalve orale seks hebben ze ook al regelmatig aan anale seks gedaan. Ze zeggen beiden homoseksueel te zijn en dit al lange tijd voor zichzelf te weten. Ook staan ze allebei voor 100% achter hun relatie. Maar zoals ik het zie, zijn ze nog niet echt aan het puberen.

Ik heb zijn verhaal aangehoord, en gezegd dat ik het moest verwerken en er later nog op terug zou komen. Ik heb het er met mijn man over gehad en die kon zijn oren niet geloven. Hij wist zich op dit moment ook geen houding te geven.

Nu wil ik mijn zoon wel blijven steunen en er ook zijn voor hem, maar hoe moeten wij dit opvatten? Moet ik hem steunen en stimuleren en zijn relatie accepteren? Moet ik accepteren dat hij met een jongen een seksuele relatie heeft en dit toestaan onder mijn dak zodat het makkelijk voor hem is? Moet ik hem dan voorlichten over het gebruik van condooms en deze voor hem kopen, of is dat op zijn leeftijd nog niet nodig? Wat moet ik hem verder vertellen wat van toepassing is? En hoe moet mijn man dit accepteren of moet hij blijven hopen dat het maar een bevlieging is?

Ik hoop dat u ons kunt helpen.

Antwoord

Als het om 16- à 17 jarigen zou gaan, zou ik geen probleem zien in deze situatie. Ook niet als het om twee jongens of twee meisjes van die leeftijd ging. Maar uw zoon en zijn vriend(je) zijn wel heel erg jong om seks te hebben.

Het zijn nog geen pubers, zegt u. Het zijn dus nog kinderen. Dan zijn ze niet te jong om verliefd te zijn. Dat kan heel goed, ook op deze leeftijd. Ook vind ik ze niet te jong om al zeker te weten dat ze homoseksuele gevoelens hebben. Ook dat kan op deze leeftijd. Maar net als bij heteroseksuele kinderen van 11 en 12 jaar zou ik ook tegen uw zoon zeggen dat hij nog echt te jong is om seks te hebben.

Seksuele carrière

Als je verliefd bent op deze leeftijd, begin je met andere dingen dan wat uw zoon nu doet. De seksuele ontwikkeling van jongeren ziet er op dit moment ongeveer als volgt uit (gemiddelde leeftijden op basis van het grote onderzoek Seks onder je 25e uit 2006):

  • eerst een beetje zoenen;
  • 12 à 13 jaar: tongzoenen;
  • 13 à 14 jaar: wat strelen;
  • 15 à 16 jaar: elkaar masturberen;
  • 16 à 17 jaar: geslachtsgemeenschap.

Uit ander onderzoek weten we dat de seksuele carrière van homopubers niet eerder – en vaak zelfs nog iets later – plaatsvindt.

Wat de onderzoeken ook zeggen, is dat je met 11 à 12 jaar nog te jong bent voor 'echte seks'. Je bent er vaak emotioneel nog niet aan toe en soms kun je daar later ook spijt van krijgen.

U zou trouwens nog eens moet checken of de dingen die ze nu doen echt uit vrije wil zijn gebeurd. Druk ze in ieder geval op het hart dat het altijd belangrijk is om alleen iets te doen als je het zelf wilt, niet alleen nu maar ook later, omdat je er anders echt last van gaat krijgen. Dit staat nog even los van wat u nog meer moet gaan zeggen, namelijk dat het wel moet stoppen.

Ernstig toespreken

U vertelde dat ze nog niet aan het puberen zijn. Wat ik dan voor me zie, zijn twee jonge jongetjes die met elkaar aan het experimenteren zijn (misschien naar aanleiding van dingen die ze gehoord of gezien hebben op internet) en die bezig zijn een aantal fases over te slaan. Dat is niet goed.

Ik zou beide kinderen dus ernstig toespreken, en zeggen dat u niet meer wil dat ze dit met elkaar doen. Niet dat u de verliefdheid verbiedt maar wel wat ze op seksueel gebied met elkaar doen. Daar vindt u ze gewoonweg nog te jong voor. Leg ook uit dat als je verliefd bent, je echt niet altijd meteen seks hebt met elkaar en dat het soms juist heel spannend is om daarmee te wachten. Er zijn heel wat andere dingen die ze kunnen doen.

Het feit dat het om twee jongens gaat is onbelangrijk. U zou dit toch ook zeggen als u had gezien dat uw zoon het met een meisje van 11 gedaan had? Door dit tegen ze te zeggen, valt u uw zoon niet af. Integendeel. U kunt nog steeds achter hem staan door zijn verliefdheid en homoseksuele gevoelens te respecteren. Maar seks? Nee, daar moet hij echt nog even mee wachten.