29 februari 2008 door Frea Kruisinga

Houterig bewegen door grote lengte? (8 jr)

Mijn dochter is 8 jaar oud en is altijd al groot geweest voor haar leeftijd. Ze is nu 1.47 lang en groeit gestaag door.

Ik hoor vaak dat ze zo groot is, maar is ze nu echt zo extreem lang? Moet ik me zorgen maken over haar lengte? Overigens zijn zowel haar vader als ik "normaal" van lengte, met respectievelijk 1.83 en 1.75.

Behalve lang is ze ook nogal houterig en motorisch niet erg vaardig. Leren fietsen heeft bijvoorbeeld twee jaar geduurd en eigenlijk kan ze het nog steeds niet goed. Ze durft geen richting aan te geven, want moet twee handen aan het stuur houden, kan niet staand fietsen, etc.

Heeft het een met het ander te maken? En wat doen we eraan?

Antwoord

Uw dochter is inderdaad behoorlijk lang voor haar leeftijd. Ook langer dan je op grond van de lengte van de ouders zou verwachten. Om een indruk te geven: als ze doorgroeit volgens haar eigen lijntje op de groeicurve, dan kan ze wel eens uitkomen op een lengte van bijna 1.90. Dat is natuurlijk wel een grove schatting, omdat ik niet weet hoe ze in het verleden gegroeid is.

Behalve een lange familie kunnen er ook andere oorzaken zijn:

  • een vroege puberteit (waarbij je eerst snel groeit, maar ook eerder stopt met groeien);
  • andere hormonale oorzaken;
  • obesitas (waarbij kinderen sneller kunnen groeien, een voorlopende botleeftijd hebben en ook eerder in de puberteit komen, met uiteindelijk een normale lengte);
  • een aantal aangeboren aandoeningen, zoals het syndroom van Marfan, waar ik eerder al iets over verteld heb.

Bij Marfan is er sprake van slap bindweefsel. Deze kinderen zijn vaak lang, met vooral lange armen en benen. Door het slappe bindweefsel hebben ze overbeweeglijke gewrichten en kunnen ze andere problemen krijgen die samenhangen met dat slappe bindweefsel (zoals hartproblemen).

Door de overbeweeglijke gewrichten kan het zijn dat kinderen motorisch minder vaardig zijn. Dat zou dus een verklaring kunnen vormen voor de verschijnselen die u signaleerde. Waarmee natuurlijk niet gezegd is dat dat bij uw dochter ook werkelijk het geval is. Ik weet immers niet waarom zij zo lang is, laat staan of er ook bindweefselproblemen zijn. Wel kan ik u aanraden om dit verder te laten uitzoeken.