Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

23 mei 2008 door Frea Kruisinga

Huiduitslag met puistjes na de geboorte - wat is dat? (2 wkn)

Mijn dochtertje is bijna 3 weken oud en sinds een paar dagen heeft zij behoorlijke huiduitslag op haar beide wangetjes. Het ziet eruit als kleine puistjes en daaromheen heel vurig/rood. De afgelopen dagen is het verergerd.

Ik geef borstvoeding en heb naar mijn mening geen vreemde dingen gegeten of gedronken. Ik drink zelf wel regelmatig melk. Ze lijkt er zelf niet echt last van te hebben.

Gaat dit vanzelf weer over? Ik smeer er geen zalfjes op en bij het badderen gebruik ik Zwitsal voor baby's.

Antwoord

Wat u beschrijft klinkt als de goedaardige en vanzelf voorbijgaande huidafwijking 'erythema toxicum neonatorum' (ETN) die bij 30 tot 70% van de pasgeborenen voorkomt. Er zijn dan verspreid op het lichaam rode vlekken van wisselende grootte, met daarin witgele puskopjes van 1 tot 3 mm.

erythema toxicum neonatorum (ETN)

Erythema toxicum neonatorum (ETN)

Soms zijn er maar een paar plekken, soms veel meer. Meestal zie je ze op de romp, maar op het gezicht kan ook. Doorgaans ontstaan ze in de eerste levensdagen, maar soms later, na ca. 14 dagen.

De plekken verdwijnen spontaan binnen 7 dagen. De baby is niet ziek en een behandeling is niet nodig.

Vanzelfsprekend weet ik niet of er bij uw dochter inderdaad sprake is van ETN (zie boven). Er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn:

  • er kan sprake zijn van 'neonatale pustuleuze melanose' (NPM), met puskopjes en blaasjes die na het openbarsten donkere vlekjes met een ringvormig schilferrandje achterlaten. Ze bevinden zich meestal op de kin, het voorhoofd en de hals, maar op de romp kan ook. Vaak zijn deze pustels al snel (binnen 48 uur) verdwenen. NPM komt veel minder vaak voor dan ETN.
  • ook kan er sprake zijn van een infectie met bacteriĆ«n of virussen (met name het herpesvirus). Dit kunnen veel ernstiger verlopende aandoeningen zijn, waarbij de baby vaak ook ziek is.

Wanneer uw dochter toch ziek wordt, of zich duidelijk niet lekker voelt (dus als ze niet meer goed drinkt, etc.), moet u natuurlijk meteen contact opnemen met uw huisarts. Maar zo te horen is dat bij u niet aan de orde.

Lees ook: