Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

21 oktober 2005 door Nanny Gortzak

Ik ben gestopt met voeden en ik voel nog een opgezette melkklier. Wat nu?

Ik ben ruim 3 weken geleden gestopt met de borstvoeding en nu voelde ik onlangs een opgezette melkklier. Toen ik mijn borst masseerde, kwam er nog steeds 'melk' uit.

Wat kan ik doen om een eventuele ontsteking te voorkomen? Hier in Frankrijk is het de gewoonte om medicijnen in te nemen om de borstvoeding te laten stoppen, maar zo ver wil ik het niet laten komen!

Antwoord

Het beste wat u kunt doen als u nog volle melkklieren voelt nadat u met de borstvoeding gestopt bent, is proberen of uw baby toch nog even aan de borst wil drinken. Ook kunt u proberen of de plek weggaat door te masseren en/of te kolven (met de hand of met een kolf).

Let erop dat u in deze situatie niet te vaak kolft of voedt, omdat u anders de melkproductie juist stimuleert.

Koude kompressen

Als het steeds maar één klier is waar u last van heeft, dan kan het helpen om een koud kompres op die plek te leggen na het kolven of het drinken.

Indien u merkt dat de plek rood, warm en pijnlijk wordt, probeer dan de plek weg te masseren terwijl u onder de douche staat of met de borst in een kom water hangt. Daarna past u alsnog het koude kompres toe.

Let erop of u koorts ontwikkelt: dat zou immers op een ontsteking kunnen duiden.

Pijnstillers

Doet de opgezette melkklier erg pijn? Dan kunt u in overleg met uw arts een pijnstiller nemen. Ibuprofen en vergelijkbare middelen hebben het voordeel dat ze ook ontstekingen tegengaan.

Het nadeel van veel pijnstillers is echter dat je er ook koorts (en verhoging) mee onderdrukt, waardoor je minder goed kunt zien of je een ontsteking ontwikkelt.

Merkbare verbetering

De totale 'behandeling', op basis van de bovenstaande aanwijzingen, moet ervoor zorgen dat er een merkbare verbetering optreedt. Gebeurt dat niet, en worden de klachten niet minder, dan doet u er goed aan om de klier te laten onderzoeken door een arts.