Weet jij welke voedingsstoffen je extra nodig hebt tijdens de zwangerschap? Deze vitamines zorgen voor een gezonde zwangerschap

27 juni 2008 door Frea Kruisinga

Ik ben in contact geweest met het CMV-virus. Is dat gevaarlijk voor mijn ongeboren baby? (zwangerschap)

Ik ben nu 14 weken zwanger en heb vorige week waarschijnlijk contact gehad met een cmv-patiëntje in het ziekenhuis. Vorig jaar heb ik deze infectie zelf al doorgemaakt.

Hoe groot is de kans dat ik het nu opnieuw heb opgelopen, en wat kunnen de gevolgen zijn?

Antwoord

Als u inderdaad al eerder een CMV-infectie heeft gehad, is de kans klein dat u opnieuw ziek wordt. Ook voor uw ongeboren baby hoeft u dan niet bang te zijn. Maar als er géén antistoffen in uw bloed zitten (als gevolg van een eerdere infectie) ligt de zaak heel anders.

Een infectie met het cytomegalo-virus (CMV) verloopt meestal zonder symptomen, maar kan ook koorts en vergrote lymfeklieren veroorzaken. Als een CMV-infectie plaatsvindt tijdens de zwangerschap, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor de baby. Onder andere: doofheid, neurologische afwijkingen, stuipen, een laag geboortegewicht, een lever-vergroting, of een milt-vergroting.

Wanneer je ooit een CMV-infectie hebt doorgemaakt, zoals bij u blijkbaar het geval is, zijn er antistoffen in het bloed aantoonbaar. Verder blijft het CMV-virus in een soort slapende toestand aanwezig in je lijf. Van een nieuw contact word je niet meer ziek en het heeft geen gevolgen voor je baby.

In zeldzame gevallen kan een CMV-virus dat in je lichaam aanwezig is, gereactiveerd worden door een verminderde afweer tijdens de zwangerschap. Maar ook dan zijn de gevolgen voor de baby altijd nog minder dan bij een eerste infectie.