25 maart 2005 door Nanny Gortzak

Ik ben zwanger en heb last van pijnlijke witte tepels. Is dat melk die er niet uit kan?

Ik ben 33 weken zwanger en ik heb af en toe last van pijnlijke tepels. De pijn komt plotseling opzetten en de tepels worden op de puntjes helemaal wit, alsof de melk eruit wil komen maar dat niet kan. Vandaag had ik het zo erg dat ik even moest gaan zitten. Na een 15 minuten trok het weg (de pijn en ook het wit).

Ik heb 12 jaar geleden een borstverkleining ondergaan. De chirurg zei dat ik geen borstvoeding zou kunnen geven. Zou het kunnen zijn dat mijn borsten willen gaan lekken maar dat niet kunnen?

Antwoord

Tijdens de zwangerschap bereiden de borsten zich voor op hun toekomstige taak, onder invloed van hormonen. De veranderingen kunnen gepaard gaan met:

  • groei van de borsten (door toenemend melkklierweefsel);
  • jeuk;
  • het ontstaan van striae;
  • donkerder en groter worden van de tepels en de tepelhoven;
  • pijn in de borst en de tepels.

Witte tepels

Tijdens de pijnaanvallen wordt het uiteinde van uw tepels wit. Ik denk niet dat dat melk is. Want als het zou gaan om melk die naar buiten wil (maar dat niet kan vanwege de operatie), dan zou ik verwachten dat de problemen zich dieper in de borst zouden voordoen, in plaats van aan het uiteinde van de tepels.

Voor zover ik uit uw gegevens kan opmaken, denk ik dat het wit worden van de tepels eerder het gevolg is van vaatkramp of een slechte doorbloeding.

Doorbloeding

Van tijd tot tijd kan de doorbloeding van de tepels verminderd zijn, wat gepaard kan gaan met heftige, stekende pijn en wit worden van de tepels, meestal op het topje. Oorzaken kunnen zijn:

  • het gebruik van bepaalde medicijnen;
  • veel cafeïne (denk ook aan thee, frisdranken en chocolade);
  • 'aanleg' (meestal heb je dan ook last van winterhanden en wintertenen, het zogenaamde Fenomeen van Raynaud);
  • een trauma (verwonding) aan de tepels, bijvoorbeeld na een operatie. Behalve de bloedvaten kan ook het zenuwweefsel beschadigd zijn.

Ter verlichting van de pijn kunt u tijdens de aanvallen warme compressen op de tepels houden. Soms kunnen wisselbaden helpen.

Lekkende borsten?

Los van de doorbloedingskwestie blijft het natuurlijk de vraag of uw borsten al dan niet kunnen gaan lekken. Dat hangt af van de wijze waarop de operatie is uitgevoerd.

Als de tepels zijn verplaatst, maar niet los gehaald zijn van het lichaam, zijn er nog zenuwbanen en melkkanalen aanwezig die intact zijn. In principe kan er dan melk gevormd worden in het klierweefsel dat verbonden is met deze kanalen en deze melk kan dan normaal via de tepel naar buiten stromen.

Als u merkt dat uw borsten tijdens de zwangerschap of na de bevalling gaan lekken, dan weet u dat de tepel in verbinding staat met melkkanalen en melkklierweefsel. Vervolgens is het de vraag of deze melkproductie voldoende is om uw baby volledig te voeden. Dat is iets wat de tijd zal moeten leren.

Voeden na borstverkleining?

Steeds meer vrouwen slagen er de laatste tijd in om hun baby geheel of gedeeltelijk te voeden na een borstverkleining. Op het internet zijn er verschillende forums en e-mailgroepen waar ervaringen en tips worden uitgewisseld over dit onderwerp. Een goed begin is het

Forum van de Samenwerkende Borstvoedingorganisaties.

Ook in het archief van deze Vraagbaak kunt u informatie vinden. Zie onder andere:

Daarnaast kunt u contact opnemen met een van de borstvoedingsorganisaties of een lactatiekundige om u verder over dit onderwerp te laten inlichten. Zie: www.borstvoeding.nl