Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

17 april 2009 door Sanderijn van der Doef

Ik betrapte mijn zoon met een slipje van mijn vrouw. Wat nu? (7 jr)

Ons zoontje is 7½ jaar. Vanochtend toen ik onverwacht zijn kamer inkwam, trof ik hem aan terwijl hij een zwart slipje (string) van mijn vrouw aantrok. Hij schrok enorm van mij en wist niet hoe gauw hij het moest uitrekken. Hij probeerde het onder zijn bed te verbergen.

Eerst zag en begreep ik niet goed wat hij aan het doen was. Ik vroeg hem rustig: "Wat ben je aan het doen Steven?" Hij voelde zich betrapt en begon te huilen en te trillen. "Niets..." en "Je wordt vast boos" waren zijn antwoorden. Ik zag het zwarte slipje onder zijn bed liggen en vroeg: "Kun je mij wat je onder het bed hebt gegooid even geven?" Huilend en trillend wilde hij dit niet doen. Vervolgens pakte ik het zelf.

Zonder boos te worden heb ik hem gevraagd naast mij op zijn bed te komen zitten. Ik kalmeerde hem en zei dat ik alleen wat verbaasd was. Ik vroeg hem of hij mamma's onderbroekje mooi vond. "Ja" was zijn antwoord. Ik zei: "Ik ook", en verder dat hij het gewoon aan mamma kon vragen als hij het zou willen aantrekken. Maar dat hij het niet, zonder te vragen, uit haar kast mag halen. Ook zei ik dat hij mijn onderbroek kon proberen... en toen kwam er een lach op zijn gezicht.

Verder heb ik gezegd dat ik niet alleen zijn pappa ben maar ook zijn beste vriend, en dat hij alles wat hij voelt, met mij en mamma kan delen. Hij werd rustig. Vervolgens heb ik zijn mamma erbij gehaald en rustig vroeg ook zij of hij haar ondergoed mooi vond. Ze gaf hem een onderbroek van mij en met z'n drieën hebben we gelachen toen hij hem aantrok. Ik gaf hem een hug en klaar leek het.

Hij heeft ons nu met de vraag gelaten: is zijn gedrag normaal, en wat moeten we hier nu mee? Moeten we ons zorgen maken of het gewoon maar laten gaan?

Antwoord

Allereerst wil ik u complimenteren voor de warme en uitstekende manier van reageren. U had het niet beter kunnen doen. De vraag of u zich zorgen moet maken over het gedrag van uw zoontje kan ik volmondig met 'nee' beantwoorden. Dat heeft mede te maken met de manier waarop u heeft gereageerd.

Zeer aantrekkelijk

Uw zoontje vindt de strings van zijn moeder zeer aantrekkelijk. Hij heeft haar waarschijnlijk al eens geobserveerd in haar ondergoed en dat in ieder geval mooi gevonden. Of hij er ook een seksueel gevoel bij heeft ervaren, durf ik niet te zeggen. Het zou heel goed kunnen, maar het hoeft niet.

Wat u zich moet realiseren is dat hij op deze leeftijd zijn moeder zeer adoreert. Zij is op dit moment (en dat zal nog enkele jaren doorgaan) de belangrijkste vrouw in zijn leven. Als hij deze vrouw dan ook nog eens ziet in een string, kan de mix van adoratie en lichte seksuele opwinding iets heel aantrekkelijks krijgen. (Want laten we eerlijk zijn: in een string laat een vrouw weinig verhuld van haar billen. En dat kan zelfs bij jonge kinderen al een seksueel gevoel opwekken).

De nieuwsgierigheid naar dat kledingstuk, dat bij hem zulke nieuwe en spannende gevoelens teweegbrengt, is dan logisch. Dat hij het ook nog eens wil aantrekken, is ook niet zo vreemd.

Schuld en schaamte

Dat hij zich in eerste instantie heel erg beschaamd en betrapt voelde, geeft wel aan dat hij zich bewust is van iets dat in zijn ogen niet gewoon is.

Juist daarom is uw rustige en kalmerende reactie heel goed geweest. Zo heeft u voorkomen dat hij zich schuldig, beschaamd en fout zou zijn blijven voelen, wat jammer zou zijn geweest. Want als hij er een seksueel gevoel bij heeft gehad, is het nergens voor nodig om je daar beschaamd en schuldig over te voelen.

Het beste is om het verder maar te laten rusten en er geen aandacht meer aan te besteden.