16 april 2010 door Nanny Gortzak

Ik ga weer werken maar ik kolf te weinig. Wat nu?

Mijn zoon is 6 weken oud en krijgt borstvoeding. Over nog eens 6 weken, dus als hij 12 weken is, gaat hij 2½ dag naar de kinderopvang. Hoe kan ik dit doen met de borstvoeding?

Mijn zoontje weegt nu al 6 kg en zou 200 ml mogen drinken als hij kunstvoeding kreeg. Zoveel kolf ik nog niet. Bij mij komt er hoogstens 80 ml uit twee borsten.

Overdag komt hij elke 2 uur, en 's nachts kan hij 5 uur zonder voeding. Hij heeft veel last van krampjes. Ik heb nu Nutrilon tegen krampjes, die ik inmiddels 2x gebruikt heb. Maar het liefst wil ik borstvoeding blijven geven. Wat nu?

Antwoord

Veel moeders maken zich zorgen dat ze niet voldoende kunnen kolven als ze op het punt staan om weer te gaan werken. Dat lijkt een probleem maar dat hoeft het niet te zijn. Ik zal u een paar dingen ter overweging geven.

  • Hoeveelheid valt mee - Wanneer u gaat werken, kolft u net zo vaak als uw baby wil drinken. U zou dus elke twee uur kunnen kolven. Op een werkdag van 8 uur is dat toch al 4 x 80 ml is 320 ml per dag. Dat is al heel wat!

Neem daarbij een voeding die u nog live kunt geven, vlak voor u gaat werken, en een voeding die u geeft zodra u terugkomt van uw werk. Bij elkaar zal uw zoon dan toch heel wat van uw melk binnenkrijgen.

Als u dan ook nog kolft na de laatste voeding in de avond, of in de ochtend (wanneer veel moeders ruim in hun melk zitten), dan kolft u echt behoorlijk wat bij elkaar op een dag!

  • Borstvoeding is geen flesvoeding - U vergeleek de hoeveelheid melk die u kunt geven met de hoeveelheid die op de verpakking van flesvoeding staat. Dat is jammer, want flesvoeding werkt anders dan borstvoeding.

Ten eerste bepalen baby's zelf hoeveel melk ze per keer drinken. Dat kan soms veel, en soms weinig zijn. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat uw baby, die nu 6 kilo weegt, alsmaar flessen van 200 ml zou moeten drinken.

Ten tweede zei u zelf al dat uw zoon elke 2 uur wil drinken. Dan zal hij echt geen 200 ml per keer drinken. U kunt er dus vanuit gaan dat hij met kleinere flessen dan 200 ml genoegen zal nemen.

Blijkt dat laatste toch niet het geval te zijn, overweeg dan een langzamere speen te gebruiken. Wanneer een fles erg snel geleegd wordt, dan is dat vaak omdat de melk te snel eruit stroomt. De baby zal dan wel snel móeten drinken om zich niet te verslikken.

  • Proefdraaien - Probeer eens een dagje proef te draaien met kolven. U kunt dan gedurende net zoveel tijd als u weg bent van huis, de voedingen af te kolven en aan uw baby te geven. U kunt dan bekijken of uw baby daar tevreden mee is. En zo niet, hoeveel u te kort komt.

Komt u inderdaad te kort, dan kunt u proberen om het tekort bij andere voedingen met nakolven bijeen te kolven. Ook een of twee extra kolfbeurten in het weekend kunnen net die extra hoeveelheid opleveren die nodig is om per dag voldoende melk mee te kunnen geven.

  • Geen zorgen voor de dag van morgen - Het kan heel goed zijn dat u zoveel handigheid in het kolven ontwikkelt dat u tegen de tijd dat u gaat werken geen probleem heeft om alle voeding bijeen te kolven.

Voor meer informatie over kolven, zie de Kolfbrochure van Ouders Online.

Succes gewenst!