1 januari 2000 door Nanny Gortzak

Ik heb geen zin meer om te voeden. Hoe kom ik ervan af? (16 mnd)

Ik heb mijn kind, nu 16 maanden, erg lang met veel plezier borstvoeding gegeven. Nu is dat plezier er voor mij af. Ik heb er echt geen zin meer in, dat ik telkens op haar bevel maar weer eens die borst te voorschijn moet halen.

Ze drinkt niet voor de honger, maar eerder omdat ze zin in mijn onverdeelde aandacht heeft, die ze overigens echt genoeg krijgt. Ze kan niet slapen zonder de borstvoeding, hoewel als ik er niet ben ze na wat wiegen in slaap valt.

Ik heb overal op het internet gezocht, maar nergens staat er echt hoe ik van die borstvoeding af kan komen. Ik heb nog heel veel melk, en dat is, als mijn dochter er een tijdje niet is, erg vervelend. Ook heb ik nog steeds als ze bijvoorbeeld huilt een toeschietreflex.

Ze wil nog steeds niet veel echte melk drinken, maar dat komt denk ik omdat ze toch nog wel minstens 4 tot 5 keer bij mij drinkt. Ik hoop dat ik er af kan komen voordat ze naar de basisschool gaat!

Antwoord

Wat fijn voor uw dochter dat ze 16 maanden van uw borstvoeding heeft kunnen genieten en dat u er ook lang van heeft kunnen genieten. Nu is voor u het punt aangebroken, dat u het voeden wat minder plezierig vindt en dat het wat u betreft wel eens zou mogen stoppen. Het probleem is dat u niet weet hoe.

Minder voedingen geven

Er zijn verschillende benaderingen te bedenken om de borstvoeding vaneen oudere baby te beëindigen. Allereerst kan er systematisch minder voedingen aangeboden worden. De meeste peuters weten echter al prima wat ze willen en zullen vaak niet zonder slag of stoot hierin willen meegaan. Het resultaat kan zijn, dat de voedingen wel beëindigd worden maar dat de peuter boos en gefrustreerd is zodat de moeder daar haar handen vol aan heeft.

Ander eten of drinken aanbieden

Een andere benadering is om niet aan te bieden en ook niet te weigeren.Ik heb de indruk uit uw vraag, dat uw dochtertje nog al eens vraagt, ook zegt u best nog veel melk te hebben.

Waar veel moeders baat bij hebben,is om eens na te gaan wanneer uw dochtertje om een voeding vraagt. Door uw dochtertje af te leiden met wat ander eten of drinken op de momenten dat u een vraag verwacht of door haar wat afleiding, bijvoorbeeld buitenshuis, aan te bieden, kan de tijd tussen de vraagmomenten gerekt worden.

Daarbij kunt u als leidraad nemen dat als ze inderdaad makkelijk af te leiden is, ze niet zozeer behoefte had aan de borst.

Er zullen ook momenten zijn dat zij echt de borst wil. Als u het kunt opbrengen, dan zou ik haar dit niet weigeren. Op deze manier behoudt u het vertrouwen en gevoel van veiligheid dat uw dochtertje bij u zoekt en dat juist op deze leeftijd een grote rol gaat spelen.

Voor kinderen die op onderzoek uitgaan, is het prettig te weten dat tussen al dat nieuwe er een paar dingen hetzelfde blijven en de borst is voor veel peuters zo'n veilig plekje.

Duur voedingen beperken

Een andere manier om de voedingen te verminderen is, om de duur van de voedingen te beperken. In plaats van laten drinken tot uw dochtertje er genoeg van heeft, u weet waarschijnlijk wel hoe lang dat meestal is,kunt u die tijd wat inkorten.

Geef dat ook aan bij uw dochter. Het kan helpen om te zeggen: nog één minuut! En als die minuut bijna om is, de tijd gaan aftellen. Het is verbazend hoe snel kleintjes dit doorhebben en er ook naar luisteren.

Door het inkorten van de drinksessies zal de melkproductie langzaam gaan afnemen. Ook de tijd of het aantal drinkmomenten kunt u met haar afspreken, ga hierbij voorzichtig en in kleine stapjes te werk.

Voldoende voedingsstoffen

U zegt dat uw dochtertje nog steeds geen echte melk drinkt. Ik neem aan dat u koemelk bedoelt. Zolang uw dochtertje aan de borst drinkt, weet u zeker dat zij alle voedingsstoffen waarin uw melk voorziet in de juiste hoeveelheden en in een makkelijk verteerbare vorm binnenkrijgt.

Als zij eenmaal gestopt is met borstvoeding, is het niet per se noodzakelijk dat zij koemelk drinkt. De meeste kinderen eten wel wat kaas of een toetje,wat bij elkaar al heel wat van de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen kan dekken.

Als u bovendien zorgt dat uw dochtertje voldoende eiwitten,vetten en calcium via haar overige voeding binnenkrijgt, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over haar lage melkconsumptie. Informeer ook eens bij een diëtiste die bekend is met melkloze voeding, mocht uw dochtertje geen koemelkproducten willen nemen.

Informatie uitwisselen en inwinnen

Wellicht is het aardig voor u als u met andere moeders over dit onderwerp van gedachten kunt wisselen. U kunt informeren bij de Vereniging Borstvoeding Natuurlijk of bij La Leche League of er informatiebijeenkomsten bij u in de buurt zijn waar het onderwerp peuter aan of van de borst aan de orde komt.

Ook beschikken deze organisaties over een bibliotheek waar u, onder bepaalde voorwaarden, boeken over dit onderwerp kunt lenen.

Zie ook: www.borstvoeding.nl voor links naar de organisaties.

Rustige omstandigheden

Een laatste belangrijk punt: als u besluit om de voedingen te minderen,dan heeft u de beste kans van slagen wanneer uw dochtertje zich prettig en op haar gemak voelt. Verkoudheden, logeerpartijtjes, verhuizingen en andere verwarrende omstandigheden zijn niet het meest geschikte moment om te beginnen met het ontwennen van de borst als u dat op een prettige wijze wilt doen. Succes.

Lees ook: