Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

19 september 2008 door Sanderijn van der Doef

"Ik moest een keer aan jouw piemel trekken, hè pap?" (4 jr)

Laatst, toen we aan het wandelen waren, zei mijn dochter van 4 ineens: "Ik moest een keer aan jouw piemel trekken hè pap?" Nou, ik schrok me natuurlijk een hoedje. Ik heb meteen gezegd: "Lieverd, als het echt zo is, mag je dat zeggen. Maar anders mag je dat niet zeggen". Waarop ze totaal niet reageerde en weer verder ging spelen.

Nu gaat ze wel veel met oudere kinderen om. Heb ik goed gereageerd? Mijn man keek natuurlijk ook vreemd. Maar we zijn altijd erg open en hij doucht altijd met de deur van het slot. Is dit vreemd dat mijn dochter dit zegt?

Antwoord

Het is heel begrijpelijk dat u zich een hoedje schrok, en uw reactie was ook prima. Maar zo'n opmerking blijft natuurlijk wel doorzingen. Wat moet je ermee?

Wat zo'n opmerking van een kind van 4 precies betekent, is niet zomaar te beantwoorden. In het ergste geval kan het een signaal zijn van iets wat echt gebeurd is, maar daarover kan alleen uw man uitsluitsel geven en niet ik.

Hoogstens kunt u nog eens langs uw neus weg aan haar vragen: "Zeg, wat je laatst zei, over dat je aan papa's piemel moest trekken. Wat bedoelde je daar nou precies mee? Wat is trekken?" Iets in die trant.

Stel zo'n vraag vooral niet verwijtend of beschuldigend, en ga zeker niet paniekerig reageren. Want daarmee maakt u uw kind alleen maar bang en zal ze dichtklappen. Als ze vaag of ontkennend antwoordt is de kans groot dat ze de opmerking ooit zomaar gemaakt heeft om jullie reactie uit te testen.

Vaker meegemaakt

In mijn werk als seksuologe heb ik dit soort opmerkingen wel vaker meegemaakt bij kinderen van deze leeftijd (3-6 jaar), zonder dat die opmerkingen ook maar enige grond van waarheid hadden. Bij oudere kinderen kan het overigens weer anders zijn.

Bij kinderen in de leeftijd van uw dochter kan seksualiteit zo nieuw en spannend zijn, dat ze dit soort rare opmerkingen gewoon eruit kunnen flappen. Tot grote schrik van hun ouders natuurlijk.

Kleine potjes, grote oren

U vertelde dat uw dochter veel met oudere kinderen optrekt. Dan zou het heel goed kunnen zijn dat deze kinderen in haar bijzijn ooit gesproken hebben over dat spannende onderwerp 'volwassen seks', en dat ze elkaar dan dingen verteld hebben die ze gehoord of gezien hebben (denk aan internet, tv, rondslingerende dvd's, etc.).

Vaak weten ze trouwens niet eens wat het allemaal betekent. Maar kleine potjes hebben wél grote oren, waardoor de kans groot is dat het is blijven hangen.

Wat kun je doen?

Al met al zou ik u willen adviseren om er losjes en neutraal nog eens op terug te komen bij uw dochter. Als dat niets oplevert, kunt u het hele gebeuren maar beter laten rusten.