Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

30 september 2005 door Nanny Gortzak

Ik moet een kleine operatie ondergaan. Hoe moet dat met de borstvoeding?

Ik heb een dochter van 7 maanden die nog borstvoeding krijgt (naast een groenten- en fruithapje). Nu sukkel ik de laatste tijd nogal met mijn keel; ik heb veel keel- en amandelontstekingen. De arts adviseert amandelverwijdering.

Ik zou dit graag zo snel mogelijk laten doen en toch nog doorgaan met borstvoeding. Kan dit? Ik weet dat je na zo'n operatie een aantal dagen niet goed kan eten. En ik weet ook dat je gedurende de borstvoeding niet mag diëten. Maar door de operatie zal ik het een aantal dagen met sapjes moeten doen.

Gelukkig produceer ik wel enorm veel melk, en kan ik makkelijk overweg met de handkolf.

Wat denken jullie? Ervoor gáán, of toch maar even uitstellen? (Maar voor hoelang dan? Ik zou mijn dochter zo lang mogelijk borstvoeding willen geven, maar zo lang kan ik niet meer rondlopen met keelpijn).

Antwoord

Zoals u zult begrijpen, kan ik geen antwoord geven op de vraag wanneer u de operatie het beste kunt laten uitvoeren. Die beslissing zult u samen met uw arts moeten nemen. U kunt in ieder geval wel in overweging nemen dat u zich nu niet optimaal voelt, en dat u zonder operatie misschien regelmatig medicijnen nodig heeft.

Maar stel dat u het gaat doen. Dan kunt u met de artsen overleggen wat voor verdoving en pijnstillers er gebruikt zullen worden. Men kan bij de keuze van medicatie namelijk rekening houden met het feit dat u borstvoeding geeft, zodat de tijd dat u niet kunt voeden zo kort mogelijk is.

Voorraadje kolven

U vertelde dat u veel melk produceert en dat u geen moeite heeft met kolven. Dan zal het voor u niet moeilijk zijn om een voorraadje melk aan te leggen voor de periode dat u niet kunt voeden.

Dat zal overigens niet lang zijn: u moet eerder denken in uren dan in dagen. Het gaat namelijk alleen om de tijd dat u er niet bent (houd rekening met voorbereiden, opereren en bijkomen).

De dagen na de ingreep

U maakt zich zorgen over de dagen na de ingreep, omdat u dan weinig tot niets zult eten. Inderdaad is het niet de bedoeling dat men streng gaat lijnen tijdens de borstvoedingsperiode. Maar dit is iets anders.

De paar dagen na uw operatie zult u wel wat gewicht verliezen, maar als u daarna weer normaal gaat eten, dan zal de kwaliteit van de borstvoeding daar niet onder leiden. Misschien dat de melkproductie wat terugloopt, maar met veelvuldig aanleggen komt de productie zeker weer snel op peil.

Over mogelijke schadelijke stoffen die tijdens het afvallen in de melk komen, zou ik mij niet zo druk maken: het gaat immers niet om langdurig lijnen, maar om een korte periode dat u niet optimaal eet. Vergelijk het maar met slechter eten als gevolg van griep. Dergelijke kort durende crises kan het lichaam en de borstvoeding met de juiste zorg wel aan.

Zorg er in ieder geval voor dat u goed drinkt en goed rust. In wens u succes!