25 mei 2007 door Nanny Gortzak

Ik wil borst en fles combineren maar dat gaat niet goed. Wat nu? (10 wkn)

Mijn dochtertje van 10 weken krijgt volledige borstvoeding. Nu ben ik sinds een week weer aan het werk en krijgt ze twee dagen in de week ongeveer drie keer per dag moedermelk uit een fles. De overige voedingen blijven gewoon uit de borst.

Maar... dit loopt niet zo lekker. Ze drinkt heel gulzig uit de fles, veel verslikken, loslaten, e.d. Dit gaat gepaard met veel gehuil en heel onrustig gedrag. Ook als na veel gedoe dan toch de fles leeg is, blijft ze onrustig en heel beweeglijk. Ze lijkt de speen niet zo vacuüm te kunnen pakken als ze met de tepel doet.

Ze komt in principe wel genoeg aan en groeit goed. Ze drinkt uit de avent fles met speen nr 2.

's Avonds wil ze ook wel eens niet mijn tepel pakken omdat die dan weer te zacht is voor haar. Ze lijkt gewoon erg verward door al dit gedoe.

Heeft u tips voor een andere speen? Of hoe los ik dit op?

Antwoord

U gaf zelf al aan wat er aan de hand kan zijn: uw dochter lijkt verward geraakt door de verschillende manieren van voeden. Vroeger werd dit 'tepel-speen verwarring' genoemd. Tegenwoordig spreken we liever van 'tepel-speen voorkeur', of 'stroomsnelheid-verwarring'.

Ik zal u uitleggen wat er precies aan de hand is en wat je kunt doen om het probleem op te lossen.

Allerlei verschillen

Een baby die aan de borst leert drinken en dat goed kan, zal weer opnieuw moeten leren drinken als er een fles gebruikt wordt. Of andersom, als de baby al goed kon drinken uit een fles (zoals bij baby's die in het ziekenhuis gelegen hebben). Hoe komt dat?

Er zijn allerlei verschillen tussen een tepel en een speen, zoals: de vorm, de zachtheid, de geur, de smaak, en de snelheid waarmee de melk eruit stroomt. Dat soort verschillen zijn er altijd, en zullen er altijd blijven, zelfs bij spenen "die de moederborst nabootsen", zoals fabrikanten claimen.

Een ander groot verschil is dat een baby die aan de borst gaat, eerst snelle zuigbewegingen maakt om de melkstroom op gang te brengen (te laten toeschieten). Pas dan kan er gedronken worden. Bij een flessenspeen werkt het anders. Dan begint de melk direct te stromen.

Gulzig?

Afhankelijk van het soort speen en de grootte van het gaatje, kan de stroomsnelheid toch behoorlijk zijn. Het lijkt dan of de baby heel gulzig drinkt, terwijl hij in werkelijk keihard bezig is om de melkstroom, die nauwelijks te stuiten is, weg te werken.

Het gevolg daarvan is: onrustig drinken, waarbij ook nog eens flinke hoeveelheden lucht ingeslikt kunnen worden, wat weer kan leiden tot onrustig gedrag ná de voeding.

Een oplossing kan dan zijn om nog eens heel goed te kijken naar de gebruikte speen, en rekening te houden met de manier waarop de baby het liefste drinkt.

Praktische tips

In uw geval kan dat het volgende betekenen:

  • probeer eens een speen met een kleiner gaatje, zodat de melk minder snel stroomt;
  • probeer de fles wat meer horizontaal houden, zodat de speen nét gevuld is met melk.

Door deze maatregelen moet uw dochter harder zuigen om de melk uit de speen te krijgen, wat de situatie aan de borst iets meer benadert. Ook heeft uw dochter zo meer controle over de snelheid waarmee ze drinkt, vergelijkbaar met de situatie aan de borst.

Al met kan dit resulteren in een rustiger drinkgedrag en meer tevredenheid achteraf, doordat er minder lucht wordt ingeslikt. In combinatie met goed boeren, zou dit wel eens een flink deel van uw probleem kunnen oplossen.

Succes ermee!