Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 maart 2005 door Nanny Gortzak

Ik wil nog door blijven voeden - hoe pak ik dat aan? (12 mnd)

Mijn kindje is 12 maanden en ik voed één kant per voeding, nu nog drie keer per dag. Blijft de melkproduktie zo wel voldoende nu het aantal voedingen steeds minder wordt?

Ik voed 's morgens, 's middags en 's avonds en dan om en om een borst. Ik heb echter het idee dat de productie toch wat minder aan het worden is. Eerder had ik tijdens het voeden een lekglaasje voor mijn andere borst nodig maar de laatste tijd merk ik dat daar nog weinig voeding in komt. De melk schiet wel goed toe, al duurt het wat langer dan eerst, toen ik vaker voedde.

Nu wil ik eigenlijk graag weten of het verstandiger is om twee borsten per voeding te geven. (Ik heb niet het idee dat mijn zoontje niet tevreden is hoor, en hij laat zelf los na verloop van tijd.) Als ik straks misschien alleen nog 's morgens en 's avonds wil blijven voeden, heb ik dan nog wel genoeg als ik één kant blijf geven?

Ik hoop dat u mij hierin wat wijzer kan maken want ik vind het voeden zo gezellig en wil er eigenlijk nog niet mee stoppen. Het zou jammer zijn als ik het verkeerd aanpak en daardoor straks geen voeding meer heb.

Antwoord

Eerst even een algemene opmerking vooraf. Gezien de leeftijd van uw zoon veronderstel ik dat hij gedurende de dag regelmatig eet en drinkt. Ook op deze leeftijd geldt dat vraag en aanbod op elkaar afgestemd zijn. Dat betekent dat uw zoon door wat hij drinkt bij u, zélf bepaalt in hoeverre de productie in stand blijft.

Nu de eigenlijke vraag over de techniek van het 'langvoeden', namelijk of u misschien elke borst bij elke voeding moet aanbieden. Als u dat wilt, dan kunt u inderdaad doen. De vraag is echter of uw zoontje dat ook wil. U gaf immers aan dat hij op zich genoeg heeft aan één borst. Als hij nog interesse heeft, dan zal hij de tweede borst graag accepteren. Zo niet, dan kunt u ervan uitgaan dat uw zoon tevreden is met de hoeveelheid voeding die hij nu krijgt.

Het toeschieten wordt minder heftig

U gaf ook aan dat het wat langer duurt voor de melk toeschiet. Dat is iets wat veel moeders merken. Naarmate de melkproductie afneemt, zowel op natuurlijke wijze als wanneer de moeder bewust het aantal borstvoedingen terugbrengt, kan het toeschieten minder heftig aanvoelen en soms wat langer op zich laten wachten.

Op zich is dat niet verontrustend. Het kan echter wel vervelend zijn, als u bijvoorbeeld een erg ongeduldig kind heeft dat graag meteen melk wil proeven. In dat geval kan het helpen om vlak voor het aanleggen even met de hand wat melk uit te knijpen.

Langvoeden

U vertelde dat u nog niet met voeden wilt stoppen. Kinderen van 12 maanden stoppen meestal niet uit zichzelf met drinken aan de borst, maar als de melkproductie zo laag is dat het voor hen niet meer interessant is, dan kan dat alsnog gebeuren.

In de meeste gevallen geldt echter dat als een moeder door wil gaan met voeden, en zij bijvoorbeeld twee borsten per keer aanbiedt en misschien ook wat vaker voedt gedurende de dag, dat de melkproductie dan in principe gewoon zal doorgaan.

Spenen

Soms weigert een kind om vaker gevoed te worden. In dat geval kan het zijn dat hij zichzelf wil spenen (afwennen van de borst). Maar meestal is een kind van 12 maanden nog erg blij als hij bij de moeder aan de borst mag drinken wanneer hij dat wil.

Als hiermee heel geleidelijk de melkproductie wat afneemt, is dat een normaal en begrijpelijk aspect van het spenen.