1 januari 2000 door Diederik Bosman

In het kader van wiegedood wordt dekbed afgeraden. Tot welke leeftijd is dat?

Het wordt, in het kader van wiegedood, geadviseerd jonge kinderen niet onder een dekbed te laten slapen: tot welke leeftijd telt dat?

Met andere woorden kan ik voor mijn zoontje van 2,5 jaar nu een dekbed kopen of nog steeds liever een deken?

Antwoord

Wiegedood is nog steeds een groot raadsel en komt bij schatting bij 1 op 1000 kinderen voor. De leeftijd waarop het meeste voorkomt is 2-9 maanden.

Risicofactoren

We weten immiddels dat er een aantal factoren zijn die de kans op deze vreselijke gebeurtenis verhogen. Het roken van de ouders en de houding van het kind in bed zijn de bekendste. Ook het slapen onder een dekbed staat in het lijstje van risicofactoren.

De gedachte hierbij is dat zeer kleine kinderen met een gezicht in het dekbed kunnen komen en dan stikken. Dit gebeurt alleen bij kleine kinderen omdat die nog niet de kracht hebben om zich uit het dekbed te werken wanneer zij het benauwd krijgen.

Risicoleeftijd

Wiegedood komt voornamelijk bij kinderen onder het jaar voor en dus nagenoeg niet meer bij kinderen van 2,5 jaar. Wat dat betreft is uw zoontje de risicoleeftijd eigenlijk wel gepasseerd. Ook denk ik dat uw zoontje al voldoende kracht heeft indien hij het benauwd zou krijgen in het dekbed om zich los te werken. Hij kan immers zijn hoofd gewoon optillen en omdraaien. Dit laatste kunnen zeer jonge kinderen niet.

Al met al is uw zoontje oud genoeg om niet meer bang te hoeven zijn voor wiegedood. Het dekbed kan dus wat betreft het risico op wiegedood wel worden gebruikt. Aan de andere kant als hij lekker onder een deken slaapt, is er natuurlijk geen enkele noodzaak voor een dekbed.

Lees ook: