Sneller herstellen na de bevalling: 7x tips om je te helpen!

5 oktober 2007 door Frea Kruisinga

In hoeverre kan het achterover-vallen van een babyhoofdje kwaad? (4 wkn)

Toen ik mijn baby van 4 weken oud aan iemand in de armen gaf, viel door onhandigheid het hoofdje naar achteren. Mijn baby leek in de uren daarna wat rustiger dan normaal en ik maakte me dan ook enorme zorgen dat er misschien iets mis was gegaan. Dit rustige gedrag kan echter ook toeval zijn, omdat ze voor die tijd veel geslapen had.

Nu is mijn vraag: in hoeverre kan het terugvallen of naar voren vallen van het hoofdje voor een pasgeborene kwaad? Ik heb het natuurlijk niet over echt schudden.

Antwoord

Baby's lijken heel kwetsbaar – en zijn dat natuurlijk ook wel – maar gelukkig kunnen ze ook veel hebben. Bedenk maar dat de meeste baby's zonder problemen het geweld van een geboorte doorstaan.

Hoewel je dat natuurlijk moet proberen te voorkomen, gebeurt het wel vaker dat door een onhandige beweging het hoofdje per ongeluk naar achteren valt. Over het algemeen blijft dat zonder gevolgen.

Ook een korte zoektocht door de medische literatuur over eventuele gevolgen van het naar achter vallen van het hoofdje van een baby, leverde niets op.

Blijf je je zorgen maken, bijvoorbeeld omdat je baby niet goed reageert, of niet goed beweegt, of oncomfortabel is, of ergens last van lijkt te hebben, óf omdat denkt dat er toch meer is gebeurd dan dat het hoofdje 'gewoon' naar achteren viel, dan is dat natuurlijk wel een reden om je baby na te laten kijken door de huisarts.

Lees ook: