25 mei 2004 door Lissy de Ridder

Ineens onzindelijk overdag - waar komt dat door? (6 jr)

Mijn zoon van bijna 6 jaar is ineens weer onzindelijk overdag van urine. Hij is sinds 3 jaar dag en nacht zindelijk. Hij drinkt veel, en vraagt direct na het leegdrinken van een grote schoolbeker nog twee keer een beker drinken. Tijdens het avondeten ligt hij op de tafel van moeheid.

De urine is onderzocht op ontstekingen maar dit is niet aan de orde. De eetlust is prima. Er komt een onrustige tijd aan, het komende half jaar, waarin we gaan verhuizen. Kortgeleden is hij op de nieuwe school geweest.

Antwoord

Uw zoon is al een paar jaar zindelijk maar nu plots weer onzindelijk. Daarbij geeft u aan dat hij veel plast en moe is. Wat kan dat zijn?

Natuurlijk kan het nat zijn het gevolg zijn van spanning (bijvoorbeeld de aankomende verhuizing). Maar vóórdat deze conclusie getrokken kan worden, is het belangrijk om uit te zoeken of er niet een andere oorzaak is. Een blaasontsteking is een van de mogelijkheden, maar dat is bij uw zoon al uitgesloten.

Polydipsie en polyurie

Als er bij uw zoon sprake is van polydipsie (erg veel drinken), dan kan hij daardoor last krijgen van polyurie (erg veel plassen). Dit kan ervoor zorgen dat hij onzindelijk met plassen wordt.

Oorzaken van erg veel drinken kunnen zijn:

  • diabetes mellitus, oftewel suikerziekte;
  • en diabetes insipidus, oftewel een tekort aan een hormoon dat de urine-productie tegengaat.

Op basis van uw verhaal kan ik niet beoordelen of er inderdaad sprake is van polydipsie, en of het noodzakelijk is verder onderzoek te verrichten. Ik adviseer u dan ook om dit met een arts te bespreken.