16 november 2007 door Nanny Gortzak

Introductie van vast voedsel én een operatie - hoe combineer je dat? (5-7 mnd)

Ik heb een zoontje van precies 5 maanden die ik vanaf het begin borstvoeding geef. Nu ik weer werk, krijgt hij iedere dag rond dezelfde tijd borstvoeding of een fles afgekolfde melk (van 190 ml). Hij krijgt vijf voedingen per dag: om 6.00 uur, 10.00 uur, 14.00 uur, 18.00 uur en 21.00 uur. Hij weegt 6½ kilo en is geïnteresseerd in alles wat ik eet en drink.

Ik wil hem het liefst tot 6 maanden volledig borstvoeding geven en dan pas starten met fruit- en groentehap, vanwege allergieën in de familie. Het liefst wil ik hem nog een hele poos zelf voeden.

Mijn vragen:

  • is hij nu – met 5 maanden – al toe aan een fruithapje?
  • als ik hem dat hapje pas na 6 maanden geef, heeft hij dan meer moeite om het te leren eten?
  • als ik hem pas met 6 maanden een hapje geef, moet ik dan beginnen met fruit of groente?
  • moet ik dan ook al met 7 maanden een warme maaltijd aanbieden? Dat gaat dan wel erg snel...

En dan mijn tweede punt. Als mijn zoontje 7 maanden is, moet ik geopereerd worden. Op zich is er voldoende voorraad moedermelk in de vriezer. Is het desondanks verstandig om hem nu alvast te laten wennen aan poedermelk, voor het geval de borstvoeding na de operatie niet meer op gang komt?

Antwoord

Uw vraag valt uiteen in twee delen: de kwestie van de bijvoeding (introductie van vast voedsel) en de gang van zaken rond uw operatie. Beide vragen zal ik afzonderlijk behandelen.

Vast voedsel

Vooral bij baby's met een kans op allergie, moet je inderdaad voorzichtig zijn met vast voedsel, zoals u zelf al bedacht had. Bij gezonde en op tijd geboren zuigelingen kun je beginnen bij 6 maanden. Maar als er allergieën in de familie zitten, kun je beter nog wat langer wachten en het heel voorzichtig opbouwen.

Door telkens een klein beetje van iets nieuws aan te bieden, en dat de volgende paar dagen in grotere hoeveelheden te geven, kun je zien hoe de baby erop reageert. Dan de week erna een bekend voedingsmiddel, en de week daarna weer iets nieuws.

Op die manier duurt het natuurlijk wel vrij lang voor alle voedingsmiddelen geïntroduceerd zijn. Maar zo kunt u uiteindelijk wel een warme maaltijd samenstellen voor uw baby. U kunt dan voor en na de maaltijd nog borstvoeding geven.

Leren eten

U hoeft beslist niet bang te zijn dat uw zoon niet meer zou kunnen leren eten als u pas later (later dan 5 maanden) begint met het aanbieden van vaste voeding. Dat komt altijd goed. Vaak wordt begonnen met een fruithapje maar groente kan ook.

Het eerste hapje hoeft niet per se uit gepureerd voedsel te bestaan. U kunt het ook prakken, en wat smeuïger maken met een beetje moedermelk. [Noot van de redactie: sommige baby's, vooral als ze te vroeg geboren zijn, hebben moeite met het doorslikken van brokjes. Een logopediste die gespecialiseerd is in het slikgedrag van baby's, kan dan uitkomst bieden. Uw huisarts kan u helpen aan namen en adressen in uw buurt.]

De volgende stap is dat de baby zélf zachtgekookt voedsel in stukjes naar de mond kan brengen, gevolgd door kauwen en doorslikken. Het aanbieden in de juiste vorm kan dan een belangrijke motivatie zijn om te eten. Daar kun je dus mee experimenteren.

Operatie

Dan de vraag of u uw zoontje nu alvast moet wennen aan poedermelk (terwijl u nog een voorraadje moedermelk in de vriezer heeft) omdat u een operatie moet ondergaan als hij 7 maanden oud is. Het antwoord op die vraag is: nee, dat hoeft nog niet op dit moment. Voorafgaand aan de operatie kunt u met de behandelend arts bespreken welke medicatie er gebruikt kan worden om het borstvoeden zo kort mogelijk te onderbreken.

Het eigenlijke voeden kunt u weliswaar onderbreken, maar u kunt ook nog blijven kolven om de productie op peil te houden. Een verpleegkundige kan u daarbij helpen. Als het ziekenhuis een lactatiekundige in dienst heeft, dan zou u deze ook al van te voren kunnen vragen wat er aan hulp mogelijk is.

Sommige medicijnen tegen misselijkheid bij operaties, hebben als bijwerking een verhoogd prolactine-gehalte. Daardoor kan de melkproductie verhoogd worden, wat in uw voordeel kan werken!

Als de borstvoeding na de operatie wat is teruggelopen, kunt u een deel vervangen door vast voedsel. Tijdens uw herstel kunt u de borstvoeding dan rustig weer opbouwen.