Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

9 augustus 2002 door Diederik Bosman

Inwendig hemangioom - hoe loopt dat af? (6 mnd)

Ons dochtertje van 6 maanden heeft een hemangioom. Het zit onder haar rechter oor en het groeit behoorlijk. Het zit inwendig; ze heeft dus geen rode plek zoals de meeste kindjes hebben.

Heeft u eerder van deze patiëntjes gehad en hoe is dit afgelopen? Wij staan voor een groot raadsel en de dokter zegt dat we moeten afwachten.

Antwoord

Ervan uitgaande dat de diagnose "hemangioom" (bloedvatgezwel, goed-aardige vaattumor) volledig bewezen is, is afwachten in het eerste levensjaar inderdaad het beste. In het eerste levensjaar kan het hemangioom zelfs nog groeien.

Spontane regressie (slinken) van het hemangioom treedt meestal op vanaf het tweede levensjaar en daarom wordt er dus afgewacht.

Indien er echter complicaties ontstaan, zoals bloeding of infectie in het hemangioom, wordt er al in het eerste levensjaar begonnen met een behandeling. Deze behandeling kan bestaan uit cortico-steroïden, interferon, of laser-therapie.

Het komt vrij veel voor dat er bij een groot hemangioom ook hemangiomen in andere organen aanwezig zijn (met name in de lever of de schedel). Het is dan ook verstandig om daarnaar te laten kijken.

Dan wat uw eigenlijke vraag betreft. Het is ongebruikelijk dat een huid-hemangioom niet de bekende rode verkleuring heeft. Met andere woorden: in uw geval is het erg belangrijk dat de diagnose "hemangioom" met zekerheid gesteld is. Indien dit niet is gebeurd, dan is ons advies om dat op korte termijn echt te doen (bij de kinderarts) om andere oorzaken van deze zwelling uit te sluiten.

Lees ook: