Weet jij wat je baby nodig heeft? Minder stress met dé ouderschapscursus

13 november 2009 door Nanny Gortzak

Is 18 dagen niet poepen écht zo erg als het CB zegt? (4 mnd)

Ik geef volledige borstvoeding aan mijn zoon, die nu ruim 4 maanden oud is. Al vanaf het begin poepte hij heel weinig: 1x per week à 10 dagen. Als hij poepte was het wel veel en dun. Van obstipatie was geen sprake, dacht ik.

Maar nu heeft hij al 18 dagen niet gepoept. Hij lijkt tevreden, alhoewel hij zo nu en dan wel buikkrampen lijkt te hebben.

Op het consultatiebureau waren ze geschokt dat hij al zo lang niet gepoept had. Van hen moet ik met (laxerende) fruithapjes gaan beginnen, of zo nodig naar de huisarts voor laxerende medicijnen.

Wat moet ik doen? Gaan fruithapjes ook niet ten koste van de borstvoeding?

Antwoord

Bij borstgevoede baby's kan er soms wel 1 à 2 weken tussen twee poepluiers zitten. U was dat voorheen al gewend. Maar zelfs 3 weken komt voor. Dat is allemaal helemaal niet erg, zolang de baby zich er goed bij voelt.

Wat die krampen betreft: het kan best zijn dat hij af en toe veel gas produceert, of probeert te ontlasten, wat dan niet goed lukt.

Wat kun je doen?

Een warm bad, massage op de buik (draaiend met de klok mee), en 'fietsen' met zijn beentjes kan allemaal helpen om de stoelgang op gang te krijgen.

Ik zou beslist niet zomaar met laxerende fruithapjes (laat staan 'echte' laxeermiddelen) beginnen voordat zeker is dat er een probleem is. En dan nóg is het afhankelijk van het type probleem of fruithapjes zinvol zijn of juist vermeden moeten worden.

Wel kunt u proberen om meer te voeden. Moedermelk zorgt er in ieder geval voor dat de ontlasting zacht blijft.

Toch bezorgd?

Soms is het verminderen van de frequentie van vieze luiers een gevolg van minder drinken. Maar aangezien u niet vertelde dat het consultatiebureau (ook) bezorgd is over de groei, denk ik dat dat wel mee zal vallen.

Als u desondanks bezorgd bent, kunt u het nog eens bespreken met uw huisarts. Dat is ook een goed idee als uw zoon koorts heeft, een duidelijk harde buik heeft, of niet meer voldoende wil drinken.

Twee tips

Nog twee tips tot slot. Ten eerste: zorg dat u overal een complete verschoning bij u heeft, en voldoende luiers. Want áls de poep eenmaal komt, is het meestal onvoorstelbaar veel.

En ten tweede: houd bij uw (normale) verschoningen voortdurend rekening met de plek waar u uw baby verschoont en de richting waar zijn poepgaatje naartoe wijst. De poep kan namelijk met een enorme kracht eruit spuiten. Voor je het weet zit alles onder.