Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 oktober 2007 door Nanny Gortzak

Is 19 dagen niet poepen niet wat érg lang? (3 mnd)

Mijn dochtertje is nu 3 maanden oud en ze groeit super-goed. Haar ontlastingspatroom baart mij echter wat zorgen.

In de eerste 3 weken na de bevalling had ze dagelijks wel 3 of 4 poepluiers. Langzaam maar zeker veranderde dit: naar 1x in de 2 dagen, 1x in de 5 dagen, 10 dagen, 12 dagen, 19 dagen... Ik lees veel op het internet dat baby's een paar dagen over hun ontlasting mogen doen, maar 19 dagen vind ik wel heel erg lang.

De huisarts had lactulose voorgeschreven, maar toen ik een paar dagen later een lactatiedeskundige aan de lijn had, vertelde zij me dat ik moest stoppen met die lactulose. In lactulose zou namelijk hetzelfde laxerende middel zitten als in borstvoeding: lactose.

Toen ik dit aan de huisarts vertelde, werd hij wat boos. Ik moest gewoon doorgaan met die lactulose. Anders zouden de darmpjes van mijn dochter te veel oprekken... Inmiddels heeft mijn dochter al weer 16 dagen geen ontlasting gehad.

Omdat de ene A zegt en de ander B, wil ik graag wat zekerheid hebben wat betreft het ontlastingspatroon bij mijn dochter. Ze drinkt trouwens 4 x per dag en weegt al ruim 15 pond!

Antwoord

Zoals u inmiddels begrepen heeft, is het niet ongewoon dat een baby soms langere tijd niet poept. De eerste weken hebben ze zeer frequent ontlasting, waarna dat op een gegeven moment kan overgaan in een patroon van minder frequent poepen. Een week, twee weken, zelfs drie weken komt voor.

Actie

Belangrijk bij de vraag of er actie ondernomen moet worden, is of de baby er last van heeft. Als een baby een gezonde en tevreden indruk maakt, goed groeit, en van tijd tot tijd ontlasting heeft, dan hoef je niets te doen. Pas wanneer er klachten ontstaan, zoals huilen, pijn, harde buik, krampen, slechtere eetlust, etc., en als die klachten toenemen, dan kan het zinvol zijn om in te grijpen.

Dus: als uw dochter goed groeit en geen klachten heeft, dan is er in principe geen actie nodig. Heeft ze wél klachten, dan kun je overwegen om een laxeermiddel zoals lactulose te gebruiken.

Lactulose en lactose

De vraag is nu wie er gelijk heeft: de lactatiekundige (was dat trouwens iemand met een IBCLC-certificatie?) of uw huisarts. "Omdat de ene A zegt en de ander B, wil ik graag wat zekerheid hebben", zei u.

Ik denk niet dat er zo'n groot verschil is tussen beide adviezen. Op zich heeft uw lactatiekundige gelijk, als zij zegt dat lactose (de melksuiker in moedermelk) sterk lijkt op lactulose (het laxeermiddel). In beide gevallen gaat het om suikers die de poep dunner maken en daarmee de stoelgang bevorderen.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je de natuur niet een handje zou mogen helpen. Soms is dat gewoon nodig. Net als met vaccinaties, etc. Dus als uw huisarts het nodig vindt om lactulose te geven, dan is daar niets op tegen. Het is in ieder geval geen borstvoedings-onvriendelijk advies.