Gratis vakantiegeld met deze actie op Ouders.nl doe gauw mee!

10 september 2010 door Sanderijn van der Doef

Is de erotiek in vampier-verhalen schadelijk voor de seksuele ontwikkeling van meiden? (12 jr)

Onze dochter van 12 (bijna 13) is dol op vampier-verhalen. Ze verslindt allerlei boeken die ze niet alleen bij de jongerenafdeling van de bibliotheek haalt, maar soms ook bij de volwassenenafdeling.

Nu ben ik erachter gekomen dat deze boeken nogal wat sex beschrijven en dit ook niet op een verbloemde manier. Ik wil het niet pornografisch noemen maar de dingen worden wel bij de naam genoemd.

Ik weet niet zo goed wat we hiermee moeten. Ik wil die boeken niet verbieden maar ik weet ook niet of het wel goed is voor haar en haar seksuele ontwikkeling, als ze deze boeken nu al leest. Hebben jullie advies?

Antwoord

Jonge meiden rond de 12 jaar zitten aan het begin van de puberteit. Dat betekent dat ook hun belangstelling voor seksualiteit begint toe te nemen. In tegenstelling tot jongens, die visueler ingesteld zijn en vooral op zoek gaan naar afbeeldingen en filmpjes, zijn meiden meer geïnteresseerd in romantiek (sfeer) en de bijbehorende fantasieën. Dat vinden ze terug in boeken waarin de romantiek uitvoerig beschreven staat.

Meiden kunnen bij deze verhalen hun eigen beelden en scènes fantaseren. Vroeger lag de nadruk op de bekende 'kasteelromans'; op dit moment zijn de vampier-boeken ontzettend populair. (Met als gevolg dat er ook weer films van gemaakt worden, zoals 'New moon' maar die zijn gebaseerd op de boeken.)

En ja, naast romantiek zit er in beide soorten boeken ook een behoorlijke portie erotiek. Hetzelfde geldt trouwens voor de populaire tv-soaps, waar zelfs al jonge kinderen dagelijks naar kijken.

Op de hoogte blijven

Het is goed dat u weet wat u dochter eigenlijk leest. Dat is een advies wat meer ouders ter harte zouden moeten nemen: blijf op de hoogte van datgene waar je pubers mee bezig zijn, waar ze naar kijken, wat ze lezen, en wat ze interesseert. Niet om het daarna meteen te veroordelen, maar om op de hoogte te blijven van wat jongeren in het algemeen en je eigen kind in het bijzonder, bezighoudt.

Uit onderzoek weten we dat 'op de hoogte blijven' en 'betrokken blijven' een vorm van veiligheid biedt waardoor jongeren op een gezonde manier kunnen opgroeien.

Niet schadelijk

Op zich zullen de erotische passages in de vampier-boeken van uw dochter haar seksuele ontwikkeling niet schaden. Ook niet als ze expliciet zijn. De meeste vampier-boeken zijn immers ook geschreven voor deze leeftijdsgroep. Maar...

Belangrijk is wel dat u er (net zoals ik ook altijd adviseer bij het kijken naar de tv-soaps) zo nu en dan eens over praat met haar. Vertel haar bijvoorbeeld dat u toevallig hebt gelezen dat er best wel stukken over seks gaan in die boeken. Wat vindt zij daarvan?

Leg haar uit dat seksualiteit in het 'gewone' leven vaak heel anders is. Dus niet alleen maar vluggertjes of one-night-stands. Geef uw visie op seksualiteit en leg de normen en waarden uit die u belangrijk vindt.

Leren relativeren

Zolang zij van u weet dat er ook nog relaties en vormen van seks bestaan die anders verlopen dan ze in de vampier-boekjes leest, brengt u haar bij dat ze de dingen die ze leest ook kan relativeren, en niet meteen als enig voorbeeld van het seksuele leven hoeft te zien.